Ελλείψεις φαρμάκων: Ομαλοποίηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο «βλέπει» ο πρόεδρος του ΕΟΦ

Την εκτίμηση ότι η κατάσταση με τις διαθεσιμότητες φαρμάκων θα ομαλοποιηθεί στο άμεσο διάστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Φιλίππου υποστήριξε ότι, αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, το ζήτημα με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Αναφερόμενος στη λίστα των 161 φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη από την ελληνική αγορά, ο πρόεδρος του ΕΟΦ δήλωσε ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ό,τι στη χώρα μας, ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, «εμείς δεν περιμέναμε τώρα το φαινόμενο για να ξεκινήσουμε να το αντιμετωπίζουμε, αλλά εδώ και τρία χρόνια το αντιμετωπίζουμε».

Αναφορικά με τη λίστα των ιατρικών σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους, τόνισε ότι «αφορά χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής».

Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις, αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

«Κλειδί» τα γενόσημα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα

Μιλώντας για τα φάρμακα ευρείας χρήσεως τα οποία ήταν σε έλλειψη τις ημέρες των εορτών, ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. 

«Στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του από το φαρμακείο», δήλωσε σχετικά.

Αναφερόμενος στα ογκολογικά φάρμακα, τόνισε ότι σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία από το 2019 καταφέραμε και φέραμε την παραγωγή στην Ελλάδα. «Έτσι, φέτος χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία μπορεί να έχουν προβλήματα σε ογκολογικά, εμείς δεν έχουμε», είπε σχετικά.

«Κάνουμε ελέγχους σε όλες τις φαρμακαποθήκες»

Σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών αρκετών σκευασμάτων, ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει, και αναφέρει 260 κωδικούς». 

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Οι έλεγχοι που κάναμε είναι ότι να μη στοκάρουν φάρμακα για να τα εξάγουν. Τώρα υπάρχουν οι φαρμακαποθήκες διαφορετικών ειδών και διαφορετικού τρόπου λειτουργίας. Κάθε φαρμακαποθήκη μπορεί να έχει και ένα μικρό απόθεμα για να μπορεί να εξυπηρετεί και σε κάποιες οξείες καταστάσεις τους τα φαρμακεία με τα οποία συνεργάζεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες των οποίων η λειτουργία ανεστάλη λόγω άρνησης των ελέγχων, τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιον σύλλογο, αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι.

«Οι φαρμακαποθήκες οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας» υποστήριξε ο κ. Φιλίππου.

Ερωτηθείς για τα γενόσημα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε ότι «θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά, δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «δεν έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα μας η χρησιμοποίηση των γενόσημων, όπως σε άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Επισήμανε ότι για συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων, σε συνεργασία με την HΔΙΚΑ, θα συνταγογραφούνται οι δραστικές ουσίες.

«Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο», προσέθεσε. Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων και τις εξαγγελθείσες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα, δήλωσε ότι αυτή «είναι μια πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα των οποίων η τιμή ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους», κάτι που είχε ως συνέπεια οι εταιρείες να προχωρούν σε ανάκλησή τους.

«Έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες εισπνεόμενων»

Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων αλλά περιορισμένης διαθεσιμότητας.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. 

Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλα στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε ο κ. Φιλίππου.


epirusblog.gr
5 of 5
Ελλείψεις φαρμάκων: Ομαλοποίηση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο «βλέπει» ο πρόεδρος του ΕΟΦ
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3353167974392253318
item