Γιάννενα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Διάθεση για ρήξη με το παρελθόν

Η διαφορά φιλοσοφίας διοίκησης μεταξύ του απερχόμενου και της νέας Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταδείχτηκε ανάμεσα στα άλλα, στην πολύ σημαντική για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, τελετή παράδοσης και παραλαβής που σηματοδότησε το μεσημέρι της Δευτέρας, την αλλαγή σελίδας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Τέτοιες στιγμές και τελετουργικά συνήθως αναλώνονται σε τετριμμένες ατάκες και ομιλίες με αναμενόμενα νοήματα και μηνύματα, ενώπιον ωστόσο του νέου Συμβουλίου Διοίκησης, μελών της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των τοπικών αρχών, η νέα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου κατάφερε να κάνει σαφείς τις προθέσεις της για αλλαγή πορείας στο τοπικό ΑΕΙ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, οι Δήμαρχοι Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος.

Η νέα Πρύτανης έδειξε από νωρίς διάθεση για ρήξεις με το παρελθόν του τοπικού Πανεπιστημίου, στην πρώτη της αυτή ομιλία. “Πιστεύω στην ανάκαμψη του Πανεπιστημίου” είπε, και “αναλαμβάνοντας έχω την φιλοδοξία της ανάταξης της ακαδημαϊκής συλλογικότητας”.

“Προσωπικά θα ενισχύσω τα δυνατά σημεία της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά θα στηρίξω και τις ανατροπές που επιβάλλονται από τις κοινές μας αξίες” σημείωσε χαρακτηριστικά. Μίλησε για απαιτούμενη αναδιοργάνωση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο χρόνος πιέζει συμπλήρωσε και θα ληφθούν και αποφάσεις που δεν θα αρέσουν σε όλους αλλά στο τέλος το κοινό όφελος θα είναι απτό, τόνισε.

Η κ. Μπατιστάτου έθεσε τους γενικούς στόχους της κάθε θεματικής που διαχειρίζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Ενδεικτικά τόνισε πως η έρευνα και η εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας, η εκπαίδευση συνέχει τη μετάδοση της γνώσης και συντελείται από το γεννάσθαι, στην επιστημονική έρευνα. Υποσχέθηκε καλύτερη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, και πιο οργανωμένη στην έρευνα και καινοτομία, για τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Έκανε ειδική αναφορά στο Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου που όπως είπε, “μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ώστε η Ήπειρος να γίνει η Περιφέρεια της γνώσης και της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία”. Μίλησε επίσης, για την ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής ομάδων πολιτών στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, μέσα από τα λεγόμενα αστικά εργαστήρια.

Σε σχέση με τον απελθόντα Πρύτανη που λίγο νωρίτερα στην ομιλία του, είχε επισημάνει τα πολιτικά σημεία σύγκρουσης της προηγούμενης Πρυτανικής αρχής, με την κυβέρνηση της ΝΔ, η κ. Μπατιστάτου δεσμεύτηκε για την προσήλωσή της στις ακαδημαϊκές αξίες και την πίστη στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, σε μια ιδιαίτερη αναφορά όμως, για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την ασφάλεια στον πανεπιστημιακό χώρο, σημείωσε χαρακτηριστικά: “Η ρύθμιση των όρων ασφάλειας για την προστασία ανθρώπων, δομών και αξιών εμπίπτει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και αποτάσσεται κάθε πλέγμα επιτήρησης και πειθαρχικοποίησης. 

Είναι υψηλή ευθύνη και υποχρέωση της ηγεσίας του ιδρύματος να εφαρμόσει το νόμο, με πρόνοια θωράκισης της δημοκρατικής ακαδημαϊκής ζωής μέσα από εσωτερικές διαδικασίες. Είναι πιο κρίσιμη παρά ποτέ η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και την διδασκαλία και η απρόσκοπτη έκφραση και διακίνηση των ιδεών“.

Αφού παρουσίασε τους αντιπρυτάνεις της (Παναγιώτα Καντή, Ιωάννης Λεονάρδος, Θεόδωρος Ματίκας Ξενοφών Μπήτσικας) η κ. Μπατιστάτου αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο με την πολυεπιστημονική σύνθεσή του θα έχει ως αποστολή τη δικτύωση του Πανεπιστημίου και την κινητικότητα, ενώ θα υπάρξει όπως υποσχέθηκε, ανάληψη επιμέρους αρμοδιοτήτων από κάθε μέλος του Συμβουλίου. 

Θεμέλιοι λίθοι στη διοίκησή της θα είναι, κατέληξε, η δημοκρατία, η διαφάνεια, ο διάλογος και η νομιμότητα, η συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων και στη λειτουργία, το ακαδημαϊκό ήθος, η ελευθερία, η ακεραιότητα και αμοιβαία λογοδοσία, ενώ ως γυναίκα Πρύτανης αναφέρθηκε στην αρχή της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιριών.

Με το βλέμμα στις εκλογές (;)

Η ομιλία του απελθόντος Πρύτανη ήταν αρκετά χρωματισμένη πολιτικά και σαν ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης να είχε το μυαλό του στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, στις οποίες επιθυμεί να εμπλακεί ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ…

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αλμπάνης έκανε αναδρομή στην τελευταία θητεία του ως Πρύτανης και στάθηκε στην από 1ης Οκτωβρίου του 2018 λειτουργία του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ήπειρο που προέκυψε μετά την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, παρουσιάζοντάς το ως επίτευγμα. Έκανε λόγο συγκεκριμένα για ένα ισχυρότερο και πολυθεματικότερο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο προέκυψε από αυτή τη διαδικασία.

Η πολιτική χροιά στην ομιλία Αλμπάνη έγινε αισθητή από την αντίθεσή του σε δύο θεμελιακές μεταρρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης: την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Ο απελθών Πρύτανης τόνισε για την πρώτη πως άφησε πολλές θέσεις ακάλυπτες, στερώντας τη δυνατότητα σε νέους να σπουδάσουν στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, για δε την Πανεπιστημιακή Αστυνομία σημείωσε πως “οι εκφοβιστικές πολιτικές δεν έχουν θέση στο Πανεπιστήμιο” και πως η παραβατικότητα και η βία στον πανεπιστημιακό χώρο κάλλιστα αντιμετωπίζονται, αξιοποιώντας συμβατικά μέτρα όπως οι περιφράξεις, ο φωτισμός στην περίμετρο της Πανεπιστημιούπολης κτλ.

Τέλος, εκτενώς αναφέρθηκε στα προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Οικονομικά σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδοτείται για τις λειτουργικές του ανάγκες με 5,295 εκατ. ευρώ, ενώ για την ομαλή λειτουργία του ΑΕΙ μόνο οι ανελαστικές δαπάνες ανέρχονται στα 5,3 εκατ. (2,5 εκατ. για ΔΕΗ και ηλεκτρικό, 1,5 εκατ. για θέρμανση κτλ.).

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι το ένα τρίτο του αντίστοιχου του 2010 για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Κλείνοντας ευχαρίστησε συνεργάτες, αντιπρυτάνεις, οικογένεια, παιδιά και εγγόνια.

Μηνύματα από τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης

Τέλος, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Μεταξύ αυτών ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η ημέρα αυτή γιατί ορίζει τη συνέχεια της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. 

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία τα δέκα και πλέον χρόνια, ωστόσο ο ελληνικός λαός στα δύσκολα τα καταφέρνει και εν προκειμένω, αν συστρατευτούν οι δυνάμεις του Πανεπιστημίου.

Ο Κώστας Καραμάνης, καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προέτρεψε για την καλύτερη διασύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την Περιφέρεια Ηπείρου. Πρέπει να ενισχυθούν οι δεσμοί τους, είπε.

Η Πηνελόπη Μανούσου, Σύμβουλος Ηπατολογίας του St. Mary’s Hospital του Imperial College του Λονδίνου, υποσχέθηκε να δουλέψει για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του τοπικού ΑΕΙ με τα Πανεπιστήμια Αγγλίας και ευχήθηκε στο τέλος της παρούσας θητείας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να έχει βελτιώσει περισσότερο τη θέση του στη διεθνή κατάταξη των ΑΕΙ. Η Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έθεσε ως στόχο του Συμβουλίου την ενίσχυση της καινοτομίας για την ανάπτυξη της Ηπείρου και περισσότερες συνεργασίες στο ευρύτερο περιβάλλον της Ηπείρου.

Η Κατερίνα Πλακίτση, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του τοπικού ΑΕΙ, τόνισε πως αποστολή του Συμβουλίου Διοίκησης θα πρέπει να είναι να καταστήσει τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε μια μοναδική εμπειρία ζωής. 

“Με στοχευμένες δράσεις μπορούμε να διευρύνουμε την αμφίδρομη σχέση με τους κοινωνικούς, τους πολιτισμικούς και τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου συνδράμοντας στους στόχους και τις προτεραιότητες και στην ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών” σημείωσε.

Τέλος, ο Χρήστος Σταυράκος, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όρισε ως αξίες που πρέπει να συνέχουν τους στόχους της νέας διοίκησης τα τρία Δ: δημοκρατία-διαφάνεια-διοίκηση και κάλεσε τη νέα διοίκηση “να ακούει τη φωνή του βωβού πλήθους” (μελών ΔΕΠ, φοιτητών, εργαζομένων).

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Διάθεση για ρήξη με το παρελθόν
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5326623355589204393
item