Ποια είναι η διαφορά της λατέρνας με τη ρομβία;

Η λατέρνα είναι ίσως λίγο πιο γνωστή από το άλλο αυτόματο μουσικό όργανο που ήρθε λίγο αργότερα και στην Ελλάδα το αποκαλέσαμε ρομβία. Τα δυο μουσικά όργανα είναι σπάνια πλέον, αλλά όλοι χαιρόμαστε όταν τύχει να ακούσουμε τον ξεχωριστό μοναδικό τους ήχο.

Παρόλο που η φιλοσοφία των δυο μουσικών οργάνων ήταν η ίδια, υπήρχαν κάποιες διαφορές μεταξύ τους. Το πρώτο ήταν ότι η ρομβία είχε δέκα τραγούδια περασμένα, ενώ η λατέρνα έφτανε τα εννέα.

Από την άλλη, η ρομβία είχε σχήμα που παρέπεμπε περισσότερο σε πιάνο, ενώ η λατέρνα είχε σχήμα κουτιού. 

Η ρομβία είχε τρεις ρόδες ώστε ο οργανοπαίχτης να μπορεί να τη σπρώχνει, ενώ τη λατέρνα, θα έπρεπε να τη ζωστεί στους ώμους του ώστε να την κουβαλήσει.

Τα δυο μουσικά όργανα είχαμε επίσης και μια μικρή διαφορά στον ήχο. Η λατέρνα πήρε το όνομα της από το ιταλικό la torno, που σημαίνει αυτό που γυρίζει, αφού η λειτουργία της όπως είναι γνωστό βασίζεται στην περιστροφή.

Το ίδιο βέβαια ίσχυε και για την ρομβία, η οποία ονομάστηκε έτσι στην Ελλάδα από λάθος ανάγνωση του ονόματος του Ιταλού κατασκευαστή ΠΟΜΠΙΑ, το οποίο με λατινικούς χαρακτήρες πάνω στο μουσικό όργανο ήταν γραμμένο POMBIA.

epirusblog.gr
5 of 5
Ποια είναι η διαφορά της λατέρνας με τη ρομβία;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2869950304381471503
item