Ψευτογιατρός: Φόβοι για δεκάδες ακόμη θύματα - Ελέγχονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί

Θέμα ωρών θεωρείται η δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας του ψευτογιατρού από την Αθήνα, που υποσχόταν «θεραπεία» με βλαστοκύτταρα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο -συνήθως- στάδιο, αλλά και με νευρολογικές παθήσεις, και μαζί με τον Γερμανό συνεργό του απομυζούσαν τεράστια χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα υποβλήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία στις δικαστικές αρχές, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλα θύματα των δύο κατηγορούμενων, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα, για να καταγγείλουν τη δράση τους και να καταθέσουν στους έμπειρους αστυνομικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν αστυνομικές πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν πολίτες που γνωρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα του 66χρονου φυσιοθεραπευτή και του 72χρονου συνεργού του, όμως δεν έχουν περάσει ακόμη το «κατώφλι» των διωκτικών αρχών, για να το καταγγείλουν.

Με τη δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας του 66χρονου που εκμεταλλευόταν των ανθρώπινο πόνο, πουλώντας ελπίδα έναντι αδράς αμοιβής, δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να διπλασιαστεί, ακόμα και να τριπλασιαστεί -και αυτό, γιατί εκτιμάται ότι η παράνομη δράση του κρατά τουλάχιστον 14 χρόνια. 

Άλλωστε, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πρόκειται για μία υπόθεση με μεγάλο «βάθος» και μένει να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν εξαπατηθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους, πέφτοντας θύματα του ψευτογιατρού.

Μέχρι στιγμής, από την πολύμηνη και επισταμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έχουν εντοπιστεί συνολικά 15 περιπτώσεις απάτης ασθενών, με πέντε εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η πρώτη καταγγελία στις Αρχές έγινε τον Δεκέμβριο του 2020 στη Θεσσαλονίκη, από τον αδελφό ενός 53χρονου άντρα που έπεσε θύμα του ψευτογιατρού και του συνεργού του, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών στην οικία και το γραφείο που χρησιμοποιούσε ο 66χρονος στην Αττική, εντοπίστηκαν δεκάδες ιατρικοί φάκελοι ασθενών και έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της σοβαρής υπόθεσης και εντοπίστηκαν τα πρώτα 15 θύματα.

Οι ασθενείς που έπεσαν στην «παγίδα» του 66χρονου και του συνεργού του, είναι κυρίως από την Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Αθήνα, Κέρκυρα και Χίο, εκτός της μίας καταγγελλόμενης περίπτωσης στη Θεσσαλονίκη.

Μεταφέρθηκε σε άλλον χώρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την έναρξη της έρευνας των αστυνομικών σχετικά με τη δράση του 66χρονου, ο ψευτογιατρός έκλεισε το φυσικοθεραπευτήριο που διατηρούσε, όμως δεν σταμάτησε τη δράση του και βρήκε άλλον χώρο για να υποδέχεται ασθενείς, ενώ παράλληλα συνέχισε να χρησιμοποιεί και την οικία του.

Παρ' όλο που η πρώτη καταγγελία έγινε στη Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει δεύτερο θύμα στη συγκεκριμένη πόλη και από την έρευνα των αστυνομικών δεν διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε κάποιον άλλον επαγγελματικό χώρο εκτός Αθηνών.

Σχετικά με το πώς ο 66χρονος εντόπιζε τα θύματά του, αυτό που προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, μέχρι στιγμής, είναι πως οι ασθενείς επικοινωνούσαν μαζί του, καθώς ο ίδιος είχε φροντίσει να διαδώσει σε συγκεκριμένους κύκλους και ανθρώπους ότι είχε τον τρόπο να θεραπεύσει την σκλήρυνση κατά πλάκας με μία «πρωτοποριακή θεραπεία» με ενέσεις βλαστοκυττάρων και φιαλίδια με πεπτίδια.

Οι δράστες εξαπατούσαν τα θύματά τους, λέγοντας ότι κατέχουν την απαιτούμενη ιατρική ειδικότητα και κατάρτιση, ενώ, προκειμένου να τους πείσουν για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και για να καταβάλουν τα τεράστια χρηματικά ποσά, ισχυρίζονταν ότι είχαν πελάτες διάσημα πρόσωπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικούς, καλλιτέχνες και αθλητές, ενώ αμφισβητούσαν μέχρι και τις διαγνώσεις των γιατρών, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να διακόψουν τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Ελέγχονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί

Εκμεταλλευόμενοι των πόνο των ανθρώπων, οι δράστες είχαν καταφέρει να αποκομίσουν οικονομικό όφελος που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου και οι λογαριασμοί που διατηρούσε ο 66χρονος γίνονται «φύλλο και φτερό» από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν συναλλαγές που ίσως οδηγήσουν και σε άλλα θύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται βέβαιο πως θα ελέγχουν από την ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων και οι λογαριασμοί στενών συγγενικών προσώπων του ψευτογιατρού. 

Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται και σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή της Interpol, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα θύματα του 72χρονου Γερμανού γιατρού, ενδεχομένως και από άλλες χώρες.

Μέχρι και 25.000 ευρώ για μία ένεση

Ο 66χρονος έβλεπε τους ασθενείς στον χώρο όπου διατηρούσε στην Αθήνα και πήγαινε ο ίδιος στα σπίτια θυμάτων. Για τα φιαλίδια με τα πεπτίδια χρέωνε τα θύματά του από 200 - 300 ευρώ, ενώ για τις ενέσεις με τα βλαστοκυτταρα από 10.000 έως 25.000 ευρώ ανά δόση. 

Μάλιστα, οι δράστες, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένη εξέταση ενώ αμέσως μετά ακολουθούσε εξέταση από αλλοδαπό γιατρό και ξεκινούσε η έναρξη της θεραπείας, η χορήγηση της υποδόριας ένεσης, έναντι μεγάλης αμοιβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός γιατρός έχει ΑΦΜ και στην Ελλάδα για να παράσχει εργασίες και υπηρεσίες στον χώρο που χρησιμοποιούσε ο φυσιοθεραπευτής από την Αθήνα.

Τι είχε πει στην κατάθεσή του

Στην κατάθεσή του, που είχε δώσει το 2021, φέρεται να υποστήριξε τα εξής στους αστυνομικούς: «Ήθελα να βοηθήσω αυτούς που απευθύνθηκαν σε εμένα. Δεν ήξερα ότι θα δημιουργούσα κάποιο κακό». Ισχυρίστηκε, δε, πως είχε παρακολουθήσει ένα σεμινάριο στην Αμερική για φυσίατρους.

Παράλληλα, σε κατάθεση κλήθηκε και ο 72χρονος Γερμανός, συνεργός του 66χρονου, ως ύποπτος για την υπόθεση, ωστόσο αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Η πρώτη καταγγελία σε βάρος του 66χρονου έγινε το 2016 όποτε και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τρεις φορές τον μήνα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τόσο ο ψευτογιατρός όσο και ο συνεργός του εξαπάτησαν τουλάχιστον 15 ασθενείς, που έπασχαν με σκλήρυνση κατά πλάκας σε προχωρημένο στάδιο, όπως και άλλους με νευρολογικές παθήσεις. 

Από την έρευνα των αστυνομικών δεν προέκυψε ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα για να προσεγγίσουν τα θύματά τους.

Η συνδρομή των γερμανικών αρχών και της Interpol

Στην πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι γερμανικές αρχές, καθώς και η Interpol.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στη Γερμανία, σε οικίες και κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων φιαλίδια με σκευάσματα, τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου λάμψης με γεμιστήρα και συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα δίκανο και το χρηματικό ποσό των 1.850 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 66χρονου προκειμένου να προσέλθουν περισσότερα θύματά του, πέραν των 15 που έχουν ήδη καταθέσει.
epirusblog.gr
5 of 5
Ψευτογιατρός: Φόβοι για δεκάδες ακόμη θύματα - Ελέγχονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1327196690183599138
item