Γιατί το διάβασμα προκαλεί νύστα;

Πέφτεις στο κρεβάτι και ανοίγεις ένα βιβλίο μυστηρίου. Διαβάζεις τρεις σελίδες και τα μάτια σου κλείνουν. Ήσουν εντελώς ξύπνιος λίγα λεπτά νωρίτερα και το βιβλίο έχει πολύ ενδιαφέρον. Γιατί κλείνουν τα μάτια σου;

Οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να διαβάσουν σε μια ήσυχη και άνετη ατμόσφαιρα, συνθήκες οι οποίες είναι ιδανικές για ύπνο. Το διάβασμα ηρεμεί το μυαλό σας και το βοηθά να απομακρυνθεί από τις ανησυχίες που θα σας κρατούσαν ξύπνιους.

«Για πολλούς, το διάβασμα μπορεί να είναι χαλαρωτικό και ευχάριστο, κάτι που μπορεί να βάλει το μυαλό και το σώμα σας στην κατάλληλη νοοτροπία ή διάθεση για ύπνο» λέει ο Δρ Raman Malhotra, νευρολόγος και μέλος του συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου. 

«Ο κύριος λόγος που το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει κάποιους να κοιμηθούν είναι ότι επιτρέπει στο μυαλό σας λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει πριν σβήσει τα φώτα για να αποκοιμηθεί».

Η συγκέντρωση που απαιτείται για την επεξεργασία κάθε λέξης μπορεί να γίνει εξαντλητική, ειδικά αν το βιβλίο είναι πολύ αναλυτικό. Και διαβάζοντας γραμμή – γραμμή το βιβλίο, τότε ίσως τα μάτια σας να χρειάζονται ξεκούραση.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το διάβασμα μια εξαιρετική δραστηριότητα για να προσθέσετε στη ρουτίνα σας πριν τον ύπνο, εάν αναζητάτε τρόπους για να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Αλλά αν η υπνηλία του σώματός σας σάς εμποδίζει συνεχώς να απολαύσετε ένα καλό βιβλίο, υπάρχουν μερικά κόλπα για να το αποτρέψετε. 

Tο Book Rιot προτείνει να διαβάσετε το πρωί ή να δοκιμάσετε ένα ηχητικό βιβλίο. Ή να διαβάζετε σε ένα σημείο που δεν είναι το κρεβάτι σας, κατά προτίμηση σε ένα σημείο όπου κάθεστε αντί να ξαπλώνετε. 

Το διάβασμα σε δημόσιο χώρο όπως μια καφετέρια ή ένα πάρκο, μπορεί επίσης να αποθαρρύνει τον ύπνο.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί το διάβασμα προκαλεί νύστα;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5613504469734212143
item