Βλέπετε συχνά τα ίδια όνειρα; – Δείτε τι σημαίνει

Στα επαναλαμβανόμενα όνειρα συχνά πρωταγωνιστές είναι άτομα που αναγνωρίζουμε. 

Μάλιστα, μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια κάθε φορά ή να ανακυκλώνουν μόνο τα ίδια σενάρια ή φόβους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γραμμές πλοκής ή θέματα που είναι κοινά στα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πτώση
  • Πέταγμα
  • Ατυχήματα αυτοκινήτου
  • Αναζήτηση τουαλέτας
  • Αδυναμία να ανταπεξέλθετε στα έξοδα του σπιτιού
  • Αδυναμία ομιλίας
  • Απώλεια δοντιών
  • Να δεχτείτε επίθεση
  • Δημόσια γύμνια
  • Επιστροφή στο σχολείο

Η ιδέα ότι τα όνειρα έχουν κρυφές έννοιες στο περιεχόμενό τους ήταν ένα δημοφιλές συστατικό της φροϋδικής θεωρίας των ονείρων. 

Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα όνειρα με το ίδιο περιεχόμενο ή θέματα έχουν το ίδιο νόημα για όλους. 

Ωστόσο, η εξέταση του τι σημαίνουν τα όνειρά σας για εσάς προσωπικά μπορεί να έχει νόημα, ιδιαίτερα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο.

Η βίωση επαναλαμβανόμενων ονείρων μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα ζητήματα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ονείρου. 

Οι ενήλικες που βιώνουν συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα τείνουν να έχουν χειρότερη ψυχολογική υγεία από εκείνους που δεν το κάνουν, και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης ανεκπλήρωτων αναγκών ή επεξεργασίας τραυμάτων. 

Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες μπορεί να έδωσαν στους προγόνους μας την ευκαιρία να εξασκηθούν στην ανίχνευση και την αποφυγή κινδύνου.

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυξημένο ψυχολογικό στρες τείνουν να έχουν πιο αρνητικά επαναλαμβανόμενα όνειρα, αν και η έλλειψη άγχους δεν σχετίζεται με τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα.

Θεραπεία ή συμβουλευτική: Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, από το άγχος και την απογοήτευση έως την διαταραχή μετατραυματικού στρες. 

Η θεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα ένας τύπος που ονομάζεται γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ο οποίος έχει αποδειχθεί χρήσιμος στη θεραπεία του στρες, του μετατραυματικού στρες και των εφιαλτών.

Άσκηση: Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα και αντιμετωπίζουν ευκολότερα καταστάσεις άγχους. Η τακτική άσκηση φαίνεται επίσης να βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

Ασκήσεις χαλάρωσης: Οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός και οι καθοδηγούμενες απεικονίσεις είναι μερικές από τις ασκήσεις χαλάρωσης που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του στρες. 

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν επίσης να είναι μέρος της ρουτίνας του νυχτερινού σας ύπνου. 

Συζητώντας τα όνειρά σας: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι θεραπευτικές συνεδρίες ερμηνείας ονείρων μπορεί να μειώσουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα.

Διατήρηση καλής υγιεινής ύπνου: Οι καλές συνήθειες ύπνου και μια χαλαρωτική νυχτερινή ρουτίνα μπορεί να σας διευκολύνουν να κοιμάστε σωστά, ακόμα και όταν ανησυχείτε για επαναλαμβανόμενα όνειρα. 

Ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και το στρες, επομένως η εστίαση στη βελτίωση του ύπνου σας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.


epirusblog.gr
5 of 5
Βλέπετε συχνά τα ίδια όνειρα; – Δείτε τι σημαίνει
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6302565831892563043
item