Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση στην Κίνα -Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΕ για νέα μέτρα

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις της Ε.Ε. για μια κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της αχαλίνωτης επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα.

Οι αποφάσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν μάσκες και υποχρεωτικά τεστ πριν από την αναχώρηση των επιβατών από τη χώρα, όπως συμφώνησαν χθες οι αξιωματούχοι του τομέα Υγείας της ΕΕ.

Χθες δόθηκε το «πράσινο φως» σε επίπεδο γνωμοδότησης σχετικά με την επιβολή μέτρων, καθώς έφτασε για την Ευρώπη η ώρα των αποφάσεων για μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Η μεγάλη πλειονότητα των χωρών υποστηρίζει τους προληπτικούς ελέγχους πριν από την αναχώρηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τέτοιου είδους μέτρα θα έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κανόνες προσυμπτωματικού ελέγχου και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν δικαιολογούνται από τα έως τώρα δεδομένα.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ, που θα συναντηθούν σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τις συστάσεις, θα πρέπει να εγκρίνουν τυχόν προϋποθέσεις.

Ποιες χώρες έχουν επιβάλει μέτρα

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν επιβάλει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε πτήσεις από την Κίνα. Το Βέλγιο, από την άλλη, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάλυση των λυμάτων από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα, για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.

Για προληπτικούς λόγους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες -ανάμεσά τους η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ- ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν αρνητικό τεστ Covid από τους ταξιδιώτες με προέλευση την Κίνα. Η Νότια Κορέα έλαβε την Παρασκευή αντίστοιχη απόφαση, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ ως τον Φεβρουάριο του 2023.

Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Ιανουαρίου στη Βρετανία, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου στη Γαλλία.

Η Ισπανία ζητεί «αρνητικό τεστ» ή «πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού» από τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από την Κίνα.

Η Γερμανία εισηγήθηκε να δημιουργηθεί ένα «παρατηρητήριο» παραλλαγών της Covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλει τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα. Η Ελβετία, από την πλευρά της, επεσήμανε ότι δεν προβλέπει να ενισχύσει τον έλεγχο των επιβατών από την Κίνα.

Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

ΕΕ: Τα μέτρα που εξετάζουν οι χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο γνωμοδότησης για τα προτεινόμενα μέτρα στις πρωτεύουσες της ΕΕ θα αναθεωρηθεί και θα εγκριθεί με βάση τη συμβολή των αξιωματούχων των χωρών.

«Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών τάσσεται υπέρ των ελέγχων για κορωνοϊό πριν την αναχώρηση των πτήσεων από την Κίνα» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Politico, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί «θα πρέπει να πραγματοποιούνται με συντονισμένο τρόπο σε πτήσεις και αεροδρόμια για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους».

Το σχέδιο γνωμοδότησης περιλαμβάνει, επίσης, τη χρήση μάσκας στις πτήσεις από την Κίνα, την προσωπική υγιεινή για τους ταξιδιώτες και την αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ για τα τεστ και τους εμβολιασμούς. 

Περιλαμβάνει, ακόμη, τη γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια με σκοπό την ανίχνευση νέων παραλλαγών -για παράδειγμα μέσω ελέγχων στο νερό τουαλέτας-, καθώς και αυξημένη παρακολούθηση και ακολουθία. 

Ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ θα λάβει όλα αυτά τα μέτρα υπόψη κατά τη συνεδρίασή του σήμερα Τετάρτη.

Η Κίνα απειλεί τις χώρες που επιβάλλουν μέτρα στους ταξιδιώτες της

Με τις χώρες του κόσμου να παίρνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα -εκτός Ευρώπης, ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και το Ισραήλ-, το Πεκίνο απειλεί με σκληρή απάντηση σε όσους έθεσαν περιορισμούς λόγω «πολιτικής σκοπιμότητας».

«Πιστεύουμε ότι οι περιορισμοί ορισμένων χωρών στην είσοδο των ταξιδιωτών από την Κίνα στερούνται επιστημονικής βάσης και ορισμένα μέτρα είναι υπερβολικά και απαράδεκτα» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, σε τακτική ενημέρωση Τύπου.

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στις προσπάθειες χειραγώγησης της πρόληψης της COVID-19 και στα μέτρα ελέγχου για την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων, και η Κίνα θα λάβει αντίστοιχα μέτρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας σε διαφορετικές καταστάσεις» είπε η Νινγκ. 

Πρόσθεσε, πάντως, πως «η Κίνα είναι έτοιμη να ενδυναμώσει την επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα και να συνεργαστεί για να νικήσει την Covid-19».

Τρεις νεκροί χθες στην Κίνα

Το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν τρεις θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι ενός το προηγούμενο 24ωρο, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γιγαντιαία ασιατική χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων να φθάνει τους 5.253 νεκρούς από τα τέλη του 2019.


epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την έξαρση στην Κίνα -Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΕ για νέα μέτρα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7376800943960435451
item