Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας - Να μειωθούν κατά 30% οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Γενναία μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων διεκδικεί εκ νέου ο Δήμος Ζίτσας με αφορμή την προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στους Δήμους της χώρας να καταθέσουν αιτιολογημένες γνωμοδοτήσεις –προτάσεις για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων στην περιοχή τους .

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτριος Λάμπρου υπέβαλε έγκαιρα πλήρως αιτιολογημένες προτάσεις, συνοδευόμενες από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στοιχεία που κατατέθηκαν από επιτροπή πολιτών, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος Ζίτσας ζητά:

1. να μειωθούν τουλάχιστον κατά 30% οι τιμές - εκκίνησης των αντικειμενικών αξιών και ο συντελεστής οικοπέδου (Σ.Ο),

2. να διαμορφωθεί ο συντελεστής αξιοποίηση οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) έως 0,40 τουλάχιστον και

3. να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης των οικοπέδων, σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου.

«Η πρόταση μας είναι πλήρως αιτιολογημένη και συγκεκριμένη,» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και εξηγεί « ζητάμε την επανεξέταση, όλου του πλέγματος των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή μας και η εκλογίκευσή τους με βάση και την δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι μας».

Η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζίτσας. Να σημειωθεί πως οι μειώσεις επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα όρια του Δήμου Ζίτσας, που είχαν

επιτευχθεί με ανάλογες παρεμβάσεις στις αναπροσαρμογές των προηγούμενων ετών ( 2018 και 2021) δεν κατάφεραν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις ούτε να ανακουφίσουν οικονομικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, έτσι η Δημοτική Αρχή θεώρησε ευκαιρία τη διορία του Υπουργείου Οικονομικών προς τους Δήμους να υποβάλουν αιτιολογημένες προτάσεις για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών.

Έτσι, έγκαιρα έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών, για την υποβολή αιτιολογημένων προτάσεων. 

Στην εισήγησή του ο κ. Λάμπρου είχε παρουσιάσει στο Σώμα συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα τεκμηριώνοντας αφενός τις διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών και αφετέρου τις τεράστιες αποκλείσεις μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, που έχουν ως αποτέλεσμα να αδικούνται κατάφορα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα στοιχεία που κατέθεσε από πρόσφατες (του 2021 και 2022) συμβολαιογραφικές πράξεις και αφορούσαν μεταβιβάσεις ακίνητων στη Δ.Ε. Πασσαρώνος από τις οποίες προκύπτουν διαφορές μεταξύ αντικειμενικής τιμής και τιμής πώλησης που αγγίζει και το 306% !!!!

Συγκεκριμένα, ακίνητο στην Ελεούσα με εμβαδόν 759,02 τ.μ. πουλήθηκε με τίμημα 20.000,00€, ενώ η αξία του εκτιμήθηκε από την Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 65.253,53 € , βάσει της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, οικόπεδο στο Λοφίσκο εμβαδού 1.690τμ. με παλαιά οικία πουλήθηκε κατά το έτος 2021 με τίμημα 8.000,00€, ενώ η αξία του καθορίστηκε από την Δ.Ο.Υ. στο ποσό των 23.919,72 € , βάσει του αντικειμενικού προσδιορισμού.

«Δεν είναι μόνο δικό μας αίτημα, ανέφερε στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Λάμπρου και υπογράμμισε, είναι αίτημα όλων των συμπολιτών μας, όλων των κατοίκων ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων φορέων για παρέμβαση του Δήμου μας, προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων , οι οποίες μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο πολύ υψηλές και από ακίνητα στην πόλη των Ιωαννίνων».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας - Να μειωθούν κατά 30% οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6591490960533927282
item