Ανεβάζει ρυθμούς ο Εξωδικαστικός: Στα 23 έτη ο μέσος χρόνος ρυθμίσεων για στεγαστικά -Τι ποσά διαγράφονται

Αν και απέχει ακόμα από τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών και τις ανάγκες νοικοκυριών-επιχειρήσεων, οι ρυθμίσεις μέσω Εξωδικαστικού δείχνουν να κυλάνε με μεγαλύτερη ταχύτητα. 

Μετά το «τζατζάρισμα» του Χ. Σταϊκούρα με τις τράπεζες και τους Διαχειριστές, φαίνεται ότι οι πιστωτές πατάνε με μεγαλύτερη ευκολία το κουμπί των ρυθμίσεων. 

Είναι ενδεικτικό ότι από τα σχεδόν επίπεδα των 55 εκ ευρώ τον περασμένο Ιούλιο, το κλείσιμο του 2022 βρήκε ρυθμισμένες οφειλές ύψους 822 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 321 εκ ευρώ τακτοποιήθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο.  

Προφανώς οι ταχύτητες θα πρέπει να ανέβουν ακόμα περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής- διαπραγμάτευσης αντιστοιχούν 3,7 δισ ευρώ, ενώ στο αρχικό στάδιο βρίσκονται άλλες 34.000 αιτήσεις για χρέη 19,5 δισ ευρώ!  


Τα δύο σενάρια για τις ρυθμίσεις

Στο βασικό σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα προέχονται από: 

• €344 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης  

• €719 εκ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο  

• €464 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο 

Υπάρχει, όμως και αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στο επόμενο πεντάμηνο θα μπορούσαν να “τρέξουν” ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από: 

• €344 εκ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης  

• €846 δις αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο  

• €642 εκ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο 


Το 74% (€18,7 δις) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα, ενώ η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς κι όχι προς το Δημόσιο. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το είδος των ρυθμίσεων, δηλαδή η διάρκεια και οι διαγραφές οφειλών, οι οποίες κακά τα ψέματα είναι το βασικό ζητούμενο όσων μπαίνουν στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού: 

18 έτη είναι η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο και 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Ειδικά όσον αφορά στις στεγαστικές οφειλές, η μέση διάρκεια φτάνει στα 23 χρόνια  

33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών 

20,4% είναι το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς Δημόσιο και 30,8% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Στις επιχειρηματικές οφειλές το “κούρεμα” φτάνει στο 39,1% και στις στεγαστικές οφειλές το 21,9%  

• Το 39% (€320 εκ.) των ρυθμίσεων έχουν λάβει % διαγραφής μεγαλύτερο του 30% 

Η ρύθμιση μέσω Εξωδικαστικού μπορεί να προβλέπει μερική διαγραφή οφειλών: 

• προς το Δημόσιο: έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ 

• προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων: έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.  

Όσον αφορά στην εγκρισιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τράπεζες- διαχειριστές, που είναι ένα από τα σημεία τριβής με το υπουργείο Οικονομικών, από τα 1,4 δις ευρώ που έχουν αξιολογηθεί, έχει εγκριθεί το 63% (€854 εκ.).

epirusblog.gr
5 of 5
Ανεβάζει ρυθμούς ο Εξωδικαστικός: Στα 23 έτη ο μέσος χρόνος ρυθμίσεων για στεγαστικά -Τι ποσά διαγράφονται
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5008388449885563107
item