ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων: Πρόεδρος με την 15η ψηφοφορία ο Κέβιν Μακάρθι

Ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη το πρωί του Σαββάτου (7/1) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.

Χρειάστηκαν συνολικά 15 ψηφοφορίες προκειμένου ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό των 216 ψήφων με έξι βουλευτές του κόμματός του να επιλέγουν «παρών».


Από την πλευρά του ο υποψήφιος των ΔημοκρατιικώνΧακίμ Τζέφρις για άλλη μια φορά συγκέντρωσε το «ταβάνι» των 212 ψήφων, όλων, δηλαδή, των βουλευτών του κόμματός του.

Μετά την εκλογή του ο Μακάρθι έκανε λόγο για ένα «αναζωογονημένο» Ρεπουμπλικανικό κόμμα παρά τα εμπόδια που συνάντησε στην προσπάθειά του να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Στην ομιλία, δε, που εκφώνησε μετά την περιπετειώδη εκλογή του όμοια της οποίας είχε να ζήσει σχεδόν έναν αιώνα η Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μακάρθι είπε ότι «ελ
πίζω ότι ένα πράγμα θα είναι ξεκάθαρο μετά από αυτή την εβδομάδα: Δεν θα τα παρατήσω ποτέ και δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τον Αμερικανικό λαό.

Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των "τραμπιστών ανταρτών" βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ-Βουλή των Αντιπροσώπων: Πρόεδρος με την 15η ψηφοφορία ο Κέβιν Μακάρθι
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1822175761859738946
item