Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προς κατάργηση της εισφοράς ανεργίας για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους

Την κατάργηση της μηνιαίας εισφοράς ύψους 10 ευρώ που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υπέρ του κλάδου ανεργίας εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το βασικό σενάριο του υπουργείου προβλέπει την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κατά το ύψος του πληθωρισμού με πιθανή περικοπή της επιβάρυνσης κατά 10 ευρώ.

Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, και συνεπώς 1,2 εκατ. ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες θα πρέπει να επιλέξουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου την ασφαλιστική κατηγορία που θα πληρώνουν για το 2023 τόσο για την κύρια ασφάλιση όσο και για την επικουρική και τον κλάδο εφάπαξ. 

Πρακτικά, η αύξηση των εισφορών θα ισχύσει για αυτούς αφού διαλέξουν κατηγορία.

Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής, θα παραμείνουν για το έτος 2023 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον νόμο, για το 2023 οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν με βάση τον πληθωρισμό, ήτοι κοντά στο 9,9%, και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται αποφασισμένη να μην υποκύψει στις πιέσεις των φορέων για μη εφαρμογή της σχετικής διάταξης, όμως η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί – καθώς εξετάζονται σενάρια κατάργησης της εισφοράς υπέρ ανεργίας ύψους 10 ευρώ.

Για την αναπροσαρμογή των εισφορών θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού, που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, για το 2022 θα είναι της τάξης του 9,9%. 

Με βάση αυτό το σενάριο, η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+21 ευρώ), η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 277,2 ευρώ από 252, η τρίτη κατηγορία στα 332,2 ευρώ από 302, η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 399,3 ευρώ από 363 ευρώ το μήνα, η πέμπτη στα 478,5 ευρώ από 435 και η έκτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί στα 622,6 ευρώ από 566 ευρώ τον μήνα σήμερα. 

Σ’ αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η εισφορά ανεργίας 10 ευρώ τον μήνα.

epirusblog.gr
5 of 5
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προς κατάργηση της εισφοράς ανεργίας για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7592499913614627695
item