Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι γλιτώνουν φέτος έως 1.000 ευρώ

Έως και 1.000 ευρώ θα είναι ελαφρύτερο το «ραβασάκι» των φετινών φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και μετά καθώς και 14 κατηγορίες επαγγελματιών. 

Το τέλος επιτηδεύματος το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ έχει σβήσει από το φορολογικό χάρτη για χιλιάδες φορολογούμενους ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός στο βαθμό που η ΝΔ κερδίσει στις κάλπες προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα μέτρο που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων και καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές. 

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη, αλλά φαίνονται στην Εφορία ότι είναι ενεργοί.

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει αρκετά η «βεντάλια» των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος. 

Η τελευταία απαλλαγή αφορά φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως.

Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως

Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο είχε προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα απαλλαγεί φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις

Στη λίστα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος περιλαμβάνονται:

  1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
  5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
  6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
  9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
  10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
  11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
  12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
  13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
  14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Καλλιτέχνες

Το τέλος μειώνεται κατά 40% για τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

epirusblog.gr
5 of 5
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι γλιτώνουν φέτος έως 1.000 ευρώ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1174439739399572935
item