Εντυπωσιακή η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο – Ξεπερνούν τα 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αναζητά,, ποσό έως 3 δισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα, επέλεξε τις πρώτες ημέρες του 2023 για να κάνει τη νέα έξοδο στις αγορές και μάλιστα εφόσον επιτευχθεί ο «στόχος» άντλησης του παραπάνω ποσού τότε θα έχει καλύψει περίπου το 40% του ετήσιου δανειακού στόχου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ, οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να δανείσουν την Ελλάδα περισσότερα από 20,5 δισ. ευρώ, έναντι των 2,5 με 3 δισ. ευρώ που επιδιώκει να αντλήσει από την αγορά το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον υποχωρεί πλέον και το αναμενόμενο επιτόκιο του ομολόγου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ στο Midswap+170 μ.β έναντι Midswap +175 μονάδες βάσης, που ήταν στην αρχή της ημέρας όταν άνοιξε το βιβλίο των προσφορών.

Μετά ταύτα το τελικό επιτόκιο (κουπόνι) του νέου 10ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πλησιέστερα στο 4,4%. 

Το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από περίπου ένα χρόνο (22/02/22).

Με την σημερινή έκδοση -και αφότου οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο- θα έχει καλυφθεί περίπου το 40% του δανειακού προγράμματος για φέτος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στο τέλος Δεκεμβρίου προσδιόρισε το ύψος του δανειακού προγράμματος για φέτος στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο από τις αγορές πέρυσι. 

Ωστόσο, το μειωμένο ποσό κρίνεται επαρκές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023. 

Άλλωστε εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει φέτος περίπου 4,2 δισ. ευρώ από το RRF, επιπροσθέτως στα Ταμεία του Δημοσίου προβλέπεται να εισρεύσουν άλλα 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εκτιμάται ότι το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει φέτος από τις καταθέσεις του στις τράπεζες άλλα 2,2 δισ. ευρώ. 

Επίσης φέτος ο προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, το Δημόσιο θα χρειαστεί μόνο 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να καταβάλει άλλα 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Τέλος, άλλο 1 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για την μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν αυτών το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, διαθέτει ένα αποθεματικό το οποίο στο τέλος του 2022 έφθανε τα 30,6 δισ. ευρώ από τα 37,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

epirusblog.gr
5 of 5
Εντυπωσιακή η ζήτηση για το νέο 10ετές ομόλογο – Ξεπερνούν τα 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8978493006182569581
item