Qatargate: Όλη η οικογένεια Παντσέρι στο κόλπο -Κάποιος με τον κωδικό «γίγαντας» έβαζε τα χρήματα

Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον εγκέφαλο της υπόθεσης χρηματισμού Qatargate, τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να προωθήσει τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης του Παντσέρι στις βελγικές Αρχές, που περιήλθε σε γνώση του Politico, τα χρήματα προήλθαν από κάποιον που αποκαλούσαν «γίγαντα», ο οποίος συνδεόταν με μια πιστωτική κάρτα. 

Κι αυτή η πιστωτική κάρτα βρέθηκε στα χέρια της συζύγου και της κόρης του Παντσέρι, κύριου σημείου αναφοράς του συστήματος διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωστού ως QatarGate, οι οποίες τη χρησιμοποιούσαν για δικούς τους σκοπούς.

Κι αυτό είναι ένα μόνον από τα στοιχεία που προκύπτουν από το αίτημα έκδοσης του Βέλγου εισαγγελέα, που προσπαθεί να αποκαλύψει κατά πόσον το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο ευρωκοινοβούλιο. 

Η οικογένεια του Παντσέρι είναι στο στόχαστρο της διευρυνόμενης διεθνούς έρευνας, που έχει οδηγήσει στη σύλληψη της αντιπροέδρου της ευρωβουλής, Εύας Καϊλή κι έκανε τις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης ο Παντσέρι κατηγορείται ότι χρηματίστηκε για να επηρεάσει πρώην συναδέλφους του στο Ευρωκοινοβούλιο θετικά υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Κι η οικογένειά του φαίνεται ότι είχε γνώση της παράνομης συμπεριφοράς του, λένε οι ανακριτές. 

Η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι και η κόρη του, Σίλβια Παντσέρι, «φαίνεται ότι έχουν πλήρη επίγνωση των δραστηριοτήτων», λένε οι Βέλγοι ανακριτές, «και ακόμη μετείχαν και στη μεταφορά των δώρων».

Ο ρόλος του πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία

Πίσω απ’ αυτά τα δώρα βρίσκεται ο πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, λέει το έγγραφο, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτός είναι ο «γίγαντας».

Περιλαμβάνει πάντως και λεπτομέρειες οικογενειακών συζητήσεων, με συνομιλίες για χρήματα και παζάρια για σχέδια πολυτελών διακοπών. 

Η συζυγος του Παντσέρι, όπως αναφέρεται, «είχε κοιτάξει τις τιμές για ένα οικογενειακό ταξίδι στις διακοπές των Χριστουγέννων» και «του είπε ότι δεν το σήκωνε η τσέπη της να δαπανήσει 100.000 ευρώ για τις διακοπές όπως πέρυσι και έκρινε ότι και η νυν πρόταση για έξοδα διαμονής 9.000 ευρώ κατ’ άτομο ήταν πολύ ακριβή».

Η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι στο σταυρόνημα

Το αίτημα έκδοσης παραθέτει τις λέξεις που επέλεξε η Κολεόνι για να υπονοήσει την ενοχή του Παντσέρι. 

Συζητούσε μαζί του διάφορες δουλειές του επιλέγοντας τη γαλλική λέξη “combines” «αναφερόμενηι σε ταξίδια και μπίζνες του συζύγου της», μια λέξη κατά τους ανακριτές «υποτιμητική, που υποδηλώνει υποτιμητικά ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιεί ευρηματικά και συχνά άδικα μέσα για να πετύχει τους στόχους του».

Το έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι η Κολεόνι παρότρυνε τον Παντσέρι να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο Βέλγιο και ότι προφανώς επέμεινε «ότι δεν ήθελε να κάνει εκείνος πράγματα και κάθε είδους επιχειρήσεις, χωρίς εκείνη να μπορεί να τον ελέγξει».

Παρόμοιες κατηγορίες διατυπώνονται και για την κόρη του Παντσέρι, τη Σίλβια. Αναφερόμενο στα δώρα από τον Μαροκινό πρέσβη το έγγραφο διευκρινίζει ότι «τα αδικήματα αναφέρονται στην απομαγνητοφώνηση των υποκλαπέντων τηλεφωνημάτων, στη διάρκεια των οποίων η Παντσέρι έκανε σχόλια για την παροχή των “δώρων” από τα οποία στη συνέχεια προφανώς επωφελήθηκε».

Η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι κατηγορούνται στο έγγραφο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων προϊόντων εγκλήματος. Αμφότερες απειλούνται με φυλάκιση έως και πέντε ετών. 

Το αίτημα έκδοσης υπογραμμίζει ότι και οι τρεις θεωρούνται αθώοι μέχρις αποδείξεως της ενοχής τους και καθιστά σαφές ότι τα αδικήματα διεπράχθησαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2022, όταν τους συνέλαβε η ιταλική αστυνομία. Το ζευγάρι αρνείται κάθε αδικοπραγία κι οι ιταλικές Αρχές έκριναν ότι μπορούν να εκδοθούν στο Βέλγιο.

epirusblog.gr
5 of 5
Qatargate: Όλη η οικογένεια Παντσέρι στο κόλπο -Κάποιος με τον κωδικό «γίγαντας» έβαζε τα χρήματα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6360010227917386365
item