Βρετανία: Συναγερμός για τη θανατηφόρα «γρίπη της καμήλας» μετά το Mουντιάλ στο Κατάρ

Επείγουσες οδηγίες προς τους γιατρούς και τα νοσοκομεία της Βρετανίας να αγρυπνούν για άτομα που θα εμφανίσουν συμπτώματα της «γρίπης της καμήλας», ειδικά ποδοσφαιρόφιλοι που επιστρέφουν από το Mουντιάλ του Κατάρ, εξέδωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές.

Οι καμήλες είναι βασική πηγή της νόσου που είναι γνωστή ιατρικά με τον όρο «Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής» (ΜΕRS). 

Οπαδοί που έκαναν βόλτες με καμήλες στο Κατάρ ίσως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να κολλήσουν τη νόσο, προειδοποίησαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.

Στο σχετικό υπόμνημά τους αναφέρουν: «Ο κίνδυνος μολύνσεων για κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός, αλλά ίσως είναι υψηλότερος για εκείνους που εκτέθηκαν σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στην περιοχή, όπως οι καμήλες.

MERS μπορεί να κολλήσει κάποιος από στενή επαφή με καμήλες ή από την κατανάλωση προϊόντων καμήλας, όπως μη παστεριωμένο γάλα καμήλας».

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν και τη στενή επαφή με μολυσμένα άτομα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν αναφορές για κρούσματα γρίπης της καμήλας στη Βρετανία.

Η νόσος ταυτοποιήθηκε το 2012 και έκτοτε έχουν καταγραφεί 2.600 κρούσματα ανά την υφήλιο, κυρίως στην Αραβική Χερσόνησο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το ένα τρίτο των μολυσμένων ασθενών φέρονται να πέθαναν. Δύο συμπτώματα έχουν καταγραφεί στο Κατάρ. 

Τα συμπτώματα της γρίπης της καμήλας περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, εμετό και διάρροιες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη γρίπη της καμήλας και οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν φάρμακα για τα συμπτώματα.

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Συναγερμός για τη θανατηφόρα «γρίπη της καμήλας» μετά το Mουντιάλ στο Κατάρ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7893858091155477719
item