Ναυπηγεία Ελευσίνας: Υπεγράφη η συμφωνία Fincantieri – ONEX για την κατασκευή και συντήρηση κορβετών

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία για τη δημιουργία γραμμής κατασκευής και συντήρησης κορβετών, που θα βρίσκεται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου της Fincantieri, κ. Pierroberto Folgiero και του Προέδρου & Δ/ντα Συμβούλου της ONEX Shipyards & Technologies Group, κ. Πάνου Ξενοκώστα, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και άμυνα.

Το παρών στην τελετή υπογραφής έδωσαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός. κ. Νίκος Παπαθανάσης, η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Patrizia Falcinelli και ο General Manager Naval Vessels Division της Fincantieri S.p.A. κ. Dario Deste.

Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία προβλέπει:

  • Την κατασκευή 2+1 τελευταίας τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κορβετών στα Ναυπηγεία Onex Elefsis και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, βελτιώσεις, τεχνογνωσία & μεταφορά τεχνολογίας, εξοπλισμού, που υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία 2.500 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας στη ναυπηγική βιομηχανία.

  • τη συνεργασία με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική οικονομία και άμυνα, ενώ ενισχύει την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο Ομίλων σε μελλοντικά προγράμματα κατασκευής πολεμικών και εμπορικών πλοίων
Fincantieri__6_

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΟΝΕΧ και της Fincantieri είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία καθόσον, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα ελληνικά ναυπηγεία στην Ελευσίνα, θα αποκτήσουν δυνατότητες που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν.

Ασφαλώς και η σημερινή υπογραφή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας για το πρόγραμμα των κορβετών που θα είναι μια απόφαση που θα λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζοντας συνολικά, με ισότιμο τρόπο, όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις.

Όμως, το σημερινό μνημόνιο εξασφαλίζει ότι τα ναυπηγεία Ελευσίνας μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες και να παραδώσουν το σχετικό πρόγραμμα, εάν και εφόσον επιλεγούν από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή υπογραφή δείχνει το ισχυρό ενδιαφέρον ενός τεραστίου παγκοσμίως ναυπηγικού ομίλου για την Ελλάδα.

Πολύ τιμητικό για την ελληνική οικονομία, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ψήφος εμπιστοσύνης στην ΟΝΕΧ.

Θερμά συγχαρητήρια».

Fincantieri__5_

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Ξενοκώστα της ONEX Shipyards και τον κύριο Fogiero από την εταιρεία Fincantieri για την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.

Από την πρώτη στιγμή αυτή η Κυβέρνηση είπε ότι θα αλλάξει το περιβάλλον, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει μια φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα.

Για αυτό λοιπόν η αναβίωση της λειτουργίας καταρχάς των Ναυπηγείων της Ελευσίνας δίνει μια νέα δυναμική σε έναν πολύ ισχυρό κλάδο που ήκμαζε στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα η ενδυνάμωση αυτή στηρίζει και θα στηρίζει έναν πολύ ισχυρό εμπορικό στόλο μιας και η Ελλάδα έχει τον ισχυρότερο εμπορικό στόλο στον κόσμο.

Συνεχίζουμε, λοιπόν. Η στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο ότι δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ένα οικοσύστημα από άλλες δραστηριότητες που ενισχύουν γενικότερα την βιομηχανία στην πατρίδα μας που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ευχαριστώ».

epirusblog.gr
5 of 5
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Υπεγράφη η συμφωνία Fincantieri – ONEX για την κατασκευή και συντήρηση κορβετών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 990089575708911792
item