Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από το Eurogroup: Η χώρα σας αξίζει την επενδυτική βαθμίδα είπε ο Ντόναχιου

«Η Ελλάδα αξίζει την επενδυτική βαθμίδα» και «η καλή δουλειά στην ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχιστεί», εκτιμά ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο εκλεγείς για δεύτερη φορά πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα capital.gr, επισήμανε ότι θα υποστηρίξει δημοσίως την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, «οι οποίες έχουν προσδώσει τόσο μεγάλη βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας τα τελευταία χρόνια».

Ερωτηθείς για την ανάκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πεπεισμένος για την ικανότητα του ελληνικού χρέους να επιτύχει τις αξιολογήσεις που αξίζουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σταϊκούρας: Απόφαση-ορόσημο του Eurogroup για την Ελλάδα - 6 δισ. ευρώ περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους

Αναφερθείς στην ομόφωνη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα πρόσθετα μέτρα για το χρέος και για την υποστήριξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, ο 48χρονος Ιρλανδός υπογράμμισε πως είναι απόδειξη της δουλειάς που έχει γίνει και της εμπιστοσύνης για το μέλλον. «Επομένως, η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά αυτό συμβαίνει», διαμήνυσε.

Ντόναχιου: Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί

O πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου / Φωτογραφία: AP Photo-Geert Vanden Wijngaert

Επίσης, ο κ. Ντόναχιου τόνισε πως με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, και δήλωσε πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνεχιστεί και θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες.

Σε ερώτηση για τις ελληνικές δημοσιονομικές προοπτικές, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στην ΕΕ, ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε απολύτως βέβαιος για την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα χρέους που έχει σήμερα.

«Ο λόγος γι' αυτό είναι η αξιοπιστία των δημοσιονομικών της σχεδίων τα τελευταία χρόνια, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις δανειακές της ανάγκες, που μειώθηκαν τελικά, ενώ η ανάπτυξη ενισχύθηκε. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το επίπεδο χρέους μπορεί να είναι διαχειρίσιμο», ανέφερε ο κ. Ντόναχιου.

Περαιτέρω, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας αναγνώρισε την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού.

«Αντιμετωπίζουμε σειρά απαιτητικών διεκδικήσεων και αναγκών σε όλο το 2022, ιδίως επειδή το μέγεθος του ενεργειακού σοκ ήταν τόσο μεγάλο, που αποτέλεσε όχι μόνο σοκ στο εισόδημα αλλά και στην απασχόληση» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό που το Eurogroup αναγνώρισε και συμφώνησε τη Δευτέρα σε μια πολύ, πολύ μακροσκελή δήλωση είναι ότι αναγνωρίσαμε ότι στο ισοζύγιο, αν κοιτάξετε τη δημοσιονομική πολιτική εντός της Ευρωζώνης το 2022, ήταν σε επέκταση και αναγνωρίσαμε και δεσμευτήκαμε σε μια ουδέτερη δημοσιονομική κατάσταση για το επόμενο έτος».


epirusblog.gr
5 of 5
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από το Eurogroup: Η χώρα σας αξίζει την επενδυτική βαθμίδα είπε ο Ντόναχιου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3344578662913481237
item