Στην Ουκρανία φοβούνται μεγάλο χτύπημα της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές την παραμονή Πρωτοχρονιάς

Η ενεργειακή κατάσταση σε όλη την Ουκρανία παραμένει πραγματικά δύσκολη λόγω του συνεχούς κινδύνου ρωσικού βομβαρδισμού, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Χέρμαν Χαλουστσένκο.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα μπορούσε να σημειωθεί «μέγιστη ζημιά στο ενεργειακό σύστημα».

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση την Τρίτη, ο Χαλουστσένκο είπε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον χρόνο μεταξύ των ρωσικών επιθέσεων για να μειώσει το ενεργειακό έλλειμμα αυξάνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επιχειρεί, επίσης, να αυξήσει την ικανότητα μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουκρανός υπουργός Ενέργειας: Την Πρωτοχρονιά θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά

Κατά τη διάρκεια των διακοπών, όμως, ο κίνδυνος βομβαρδισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερος, πρόσθεσε ο Χαλουστσένκο.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν έχουν αρνηθεί να συνεχίσουν να βομβαρδίζουν το ενεργειακό μας σύστημα. (Οι επιθέσεις) έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Νομίζω ότι η Πρωτοχρονιά είναι μία από αυτές τις ημερομηνίες που θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στο ενεργειακό σύστημα», είπε ο Ουκρανός υπουργός και πρόσθεσε:

«Η κατάσταση είναι τέτοια που είναι σίγουρα δύσκολο να σχεδιάσουμε οτιδήποτε, γιατί δεν γνωρίζουμε τον όγκο των πιθανών μελλοντικών βομβαρδισμών και το μέγεθος της ζημιάς που θα προκαλέσουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας».

Ζελένσκι: Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία παραμένουν αποκομμένοι από το ρεύμα

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, δήλωσε την Τρίτη ότι το έλλειμμα ισχύος στο σύστημα έχει μειωθεί ελαφρώς λόγω της αύξησης των όγκων παραγωγής των σταθμών παραγωγής ενέργειας. 

Ωστόσο, η διαθέσιμη δυναμικότητα στο σύστημα εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών στη χώρα, γιατί το επίπεδο κατανάλωσης ρεύματος είχε ταυτόχρονα αυξηθεί.

«Αυτό οφείλεται στη σταδιακή επιστροφή στη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια μαζικών επιθέσεων, καθώς και στην αποκατάσταση της ενεργειακής υποδομής στα εδάφη που ανακτήθηκαν», ανέφερε η Ukrenergo σε δήλωση.

Σημείωσε, επίσης, πως ο αριθμός των καταναλωτών των οποίων η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί τουλάχιστον εν μέρει έχει αυξηθεί και ο όγκος της βιομηχανικής κατανάλωσης αυξάνεται επίσης.

Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του ομιλίας τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αποκομμένοι από το ρεύμα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Στην Ουκρανία φοβούνται μεγάλο χτύπημα της Ρωσίας σε ενεργειακές υποδομές την παραμονή Πρωτοχρονιάς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4730211028402423096
item