Τραμπ: Ψηφίζει η επιτροπή του Κογκρέσου για την άσκηση ποινικής δίωξης -Για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Είναι η ολοκλήρωση 18 μηνών έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεων: η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση κατά του Καπιτωλίου παραδίδει σήμερα το πόρισμά της και θα ψηφίσει για να προτείνει ή όχι την ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ και προσώπων του περιβάλλοντός του.

Τα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου που την απαρτίζουν - επτά δημοκρατικοί και δύο ρεπουμπλικανοί - θα πραγματοποιούν δημόσια ακρόαση στις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος) για να παρουσιάσουν τα οκτώ κεφάλαια πορίσματος της έρευνας για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα που οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας όπως και ο ίδιος ότι στις προεδρικές εκλογές του 2020 του «έκλεψαν» την νίκη επί του Τζο Μπάιντεν, επέδραμαν κατά της έδρας του Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας ένα τεράστιο ωστικό κύμα στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν επίσης αν θα προτείνουν ή όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών) και συνωμοσία κατά του αμερικανικού Κράτους.

Ποινές φυλάκισης για τον Τραμπ, αν γίνουν αποδεκτές οι κατηγορίες

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης και την απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Το πόρισμα αφορά και τον ρόλο προσώπων του περιβάλλοντος Τραμπ. Το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη στον Τραμπ

Μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, διότι τα μέλη της δεν μπορούν να ασκήσουν τα ίδια ποινική δίωξη κατά του Τραμπ. Παράλληλα, έχει σημασία να αναφερθεί πως επίκειται αλλαγή της σύνθεσής της τον εππόμενο μήνα, μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Η άσκηση δίωξης είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει ορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει κατά ανεξάρτητο τρόπο την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ και να αποφασίσει αν θα ασκήσει ή όχι δίωξη κατά του πρώην προέδρου.

«Θεωρώ ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι εδώ, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανατροπή των προεδρικών εκλογών», δήλωσε χθες στο CNN ο δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλος της επιτροπής έρευνας Ανταμ Σιφ, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τα κατηγορητήρια επί των οποίων θα γίνει ψηφοφορία.

«Αλλά είμαι σε θέση να πω ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει πολλούς ποινικούς νόμους. Και πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός που έχει παραβιάσει τον νόμο, δηλαδή θα πρέπει να διωχθεί», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκμανεί από την πλατφόρμα του Truth Social κατά της πιθανής πρότασης της επιτροπής έρευνας, την οποία χαρακτηρίζει με το γνωστό του στιλ «δημοκρατικοί, αποβράσματα, αλήτες».

Ο Τραμπ υπερασπίζεται την ομιλία που εκφώνησε εκείνη την ημέρα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και τις υπόλοιπες πράξεις του ως «μετριοπαθείς και γεμάτες αγάπη».

Εκείνη την ημέρα είχε καλέσει τους οπαδούς του «να πολεμήσουν σαν διάβολοι».

Το «τιτάνιο έργο» της Επιτροπής για να αποδείξει ότι ο Τραμπ επιχείρησε να διατηρηθεί στην εξουσία, ενώ γνώριζε την ήττα του

Επιφορτισμένα με την διαλεύκανση των γεγονότων και των κινήσεων του Τραμπ πριν και κατά την διάρκεια της 6ης Ιανουαρίου 2021, τα μέλη της επιτροπής έχουν συγκεντρώσει εδώ και 18 μήνες χιλιάδες μαρτυρίες για να αποδείξουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε να διατηρήσει την εξουσία ενώ γνώριζε ότι έχει ηττηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην καρδιά «μίας απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής, επονομαζόμενης «επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου».

Κατά τη διάρκεια σειράς συνεδριάσεων, η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είναι αδύνατον ο Ντόναλντ Τραμπ να μην γνώριζε ότι είχε χάσει τις εκλογές.

Ο ίδιος ο υπουργός του της Δικαιοσύνης, μία σειρά συμβούλων, ακόμη και η κόρη του Ιβάνκα...σε καταθέσεις τους μπροστά στην κάμερα πληθώρα μελών του κύκλου του Τραμπ είπαν ότι δεν πίστευαν τις θεωρίες του για «εκλογική απάτη».

Στην προσπάθειά του να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε πιέσεις στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς και σε εκλογικούς αξιωματούχους, κυρίως στην Τζόρτζια και την Αριζόνα. Η επιτροπή έρευνας αποκάλυψε τις διαστάσεις του εκφοβισμού καλώντας πολλούς από αυτούς να καταθέσουν αυτοπροσώπως.

Η επιτροπή, σύμφωνα με το CNN, ανέφερε βάσει των ακροάσεων που συγκέντρωσε πως ο Τραμπ συνέβαλε στην επεξεργασία ενός σχεδίου για χρήση ψεύτικων εκλεκτόρων για να υποσκάψει τις εκλογές στο Κογκρέσο. 

Όταν απέτυχαν, και αφού ο Μάικ Πενς αρνήθηκε να ασκήσει εξουσίες που δεν διέθετε, η Επιτροπή ισχυρίζεται πως ο Τραμπ κάλεσε τον όχλο στην Ουάσινγκτον και ξεκίνησε την επίθεση στο Καπιτώλιο. Τότε, η απουσία δράσης του, ενώ η βία μαινόταν, οδήγησε στην βεβήλωση του καθήκοντός του να προστατέψει το Κοκγρέσο, το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου σύμφωνα με την επιτροπή διερεύνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρώην συνεργάτιδα του Λευκού Οίκου, την Κάσιντι Χάτσινσον, ο πρόεδρος γνώριζε ότι, ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί λίγα βήματα από τον Λευκό Οίκο, ορισμένοι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι και εν δυνάμει επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την εκρηκτική μαρτυρία της νεαρής αυτής γυναίκας, ο Τραμπ παρά ταύτα επεδίωξε να ενωθεί με το πλήθος που βάδιζε προς το Κονγκρέσο, ακόμη και αρπάζοντας το τιμόνι του προεδρικού αυτοκινήτου από τα χέρια πράκτορα της ασφάλειάς του.

epirusblog.gr
5 of 5
Τραμπ: Ψηφίζει η επιτροπή του Κογκρέσου για την άσκηση ποινικής δίωξης -Για την εισβολή στο Καπιτώλιο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1921310601110711344
item