Στο «μικροσκόπιο» οι προτάσεις για τις κορβέτες: Το παρασκήνιο, οι «μνηστήρες» και τα σκοτεινά σημεία

Ως γνωστόν και στα εξοπλιστικά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» γεγονός το οποίο στο παρελθόν έχει στοιχίσει ακριβά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα. 

Και με αυτό το δεδομένο στο μυαλό τους τα εξειδικευμένα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη «πέσει» πάνω δύο προτάσεις για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου.

Της Ιταλικής Fincantieri και της Γαλλικής Naval Group που έχουν από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια τους. Δεν πρόκειται για έγγραφα λίγων σελίδων αλλά για ολόκληρους τόμους στους οποίους περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια όλες οι παράμετροι κάθε πρότασης. 

Από τα χαρακτηριστικά και τη διαμόρφωση των «υποψήφιων» πλοίων έως τον τρόπο χρηματοδότησης και τα χρονοδιαγράμματα.

«Καθήκον» πλέον των αρμόδιων Στελεχών είναι «ακτινογραφήσουν» και να αποκρυπτογραφήσουν και τις δύο προτάσεις έως και την τελευταία τους λεπτομέρεια, να «φωτίσουν» κάθε πτυχή και κυρίως τα «σκοτεινά» τους σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης. 

Και οι δύο «μνηστήρες»  όπως είναι φυσικό στις προτάσεις τους επιχειρούν να τονίσουν τα ισχυρά τους «ατού»  ενώ υπάρχουν και σημεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως ασαφή και εκεί επικεντρώνεται η προσοχή ώστε να ξεκαθαριστεί κάθε «θολό» στοιχείο της πρότασης.

image144

Στόχος είναι να αποτυπωθεί με απόλυτη ακρίβεια κάθε προσφορά έτσι ώστε και η εικόνα η οποία θα μεταφερθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στην πολιτική ηγεσία να είναι πλήρης και ξεκάθαρη αλλά κυρίως να μην υπάρχουν κενά όταν ληφθεί από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό η τελική απόφαση. 

Καθώς από τότε και πέρα δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής και κάθε «σκοτεινό» σημείο είναι δεδομένο ότι θα φέρει προβλήματα και καθυστερήσεις. Την ώρα μάλιστα που το Πολεμικό Ναυτικό «καίγεται» για γρήγορη απόφαση και υλοποίηση της το ταχύτερο δυνατό.

Ήδη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που  «ξεσκονίζουν» τις προτάσεις έχουν ήδη καταγράψει σημεία τα οποία είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν τα οποία αφορούν κυρίως στα οικονομικά δεδομένα των προσφορών. 

Η «εξίσωση» με την εμπλοκή των Ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή δύο από τα τρία πλοία κάθε πρότασης γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν ερωτήματα που αφορούν τελικό κόστος, ρήτρες και χρονοδιαγράμματα.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Newpost οι Γάλλοι διαθέτοντας ήδη την εμπειρία της διαπραγμάτευσης με το Πολεμικό Ναυτικό  για τις φρεγάτες κατέθεσαν πρόταση απόλυτα αναλυτική με αναφορά σε κάθε λεπτομέρεια. 

Στην οποία προτάσσουν την διαλειτουργικότητα των κορβετών Gowind με τις φρεγάτες Belharra(FDI) αλλά και το γεγονός ότι στο ζήτημα των οπλικών συστημάτων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού η στενή σχέση της Naval Group με τις κατασκευάστριες εταιρείες MBDA και Τhales αποτελεί εγγύηση.

 Από την πλευρά τους οι Ιταλοί κατέθεσαν μια πιο «συμπυκνωμένη» πρόταση όπου προβάλλεται το μεγάλο εκτόπισμα της FcX30(Doha) και η δυνατότητα εξοπλισμού με μια σειρά από οπλικά συστήματα όπως και αναβάθμισης.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την «αποκρυπτογράφηση» των δύο προτάσεων εργάζονται πλέον νυχθημερόν ώστε έως την επόμενη εβδομάδα να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους.

Και να παραδώσουν με τη σειρά τους στην ηγεσία αποτυπωμένο με ακρίβεια το πλήρες περίγραμμά τους. Με το επόμενο βήμα να είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση.

epirusblog.gr
5 of 5
Στο «μικροσκόπιο» οι προτάσεις για τις κορβέτες: Το παρασκήνιο, οι «μνηστήρες» και τα σκοτεινά σημεία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 615065552787248284
item