Υπερανάλυση: Πώς να την σταματήσεις

Ίσως έχεις αναρωτηθεί αν αγχώνεσαι επειδή υπεραναλύεις ό,τι συμβαίνει ή αν υπεραναλύεις τα πάντα επειδή αγχώνεσαι.

Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν και τα δυο, μιας και η υπερανάλυση και το άγχος πάνε μαζί. 

Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στα δυο, γιατί μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο όπου επικεντρώνεσαι κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα και στις δυσάρεστες συνέπειες των πράξεών σου.

Αυτό αυτόματα γεννά άγχος και στη συνέχεια σε οδηγεί στη θλίψη. Επίσης, είναι πιθανό να υπεραναλύεις το χώρο στον οποίο βρίσκεσαι ή να ερευνάς διεξοδικά πριν πας σε ένα καινούριο μέρος.

Η υπερανάλυση τροφοδοτείται από τις υποθέσεις που κάνεις στο μυαλό σου. Αντί λοιπόν να καταλήγεις μόνη σου σε συμπεράσματα, ρώτησε, άκου, επικοινώνησε αυτό που σε απασχολεί.

Μόνο θυμήσου: στο σωστό άτομο, με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο.

Όταν ξεκινάς να υπεραναλύεις, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι αναβάλλεις τη δράση σου. 

Συνήθως πίσω από αυτή την αναβολή (και υπερανάλυση) κρύβονται διαφόρων ειδών φόβοι. Αναγνώρισέ τους, ανάλυσέ τους, αποδέξου τους και αντιμετώπισέ τους.

Συνήθως στη διαδικασία της υπερανάλυσης υπερισχύει η λογική του συναισθήματος. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ενισχύσεις το συναίσθημά σου.

Τι σημαίνει αυτό; Να το αναγνωρίζεις, να το αποδέχεσαι, να το ονοματίζεις και να το μοιράζεσαι. Ίσως είναι πιο δύσκολο από αυτό που φαίνεται. Και ίσως βοηθήσει να εμπλουτίσεις το συναισθηματικό σου λεξιλόγιο.

Προσπάθησε να βρεις το δευτερογενές όφελος της υπερανάλυσης. Πού σε εξυπηρετεί; Σε “βολεύει” με κάποιον τρόπο; Δε θα είναι εύκολο, αλλά μόνο αν το βρεις αυτό θα διακόψεις τη λειτουργία του.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να αφήσεις τον έλεγχο και να αφεθείς στη ροή των πραγμάτων. 

Δεν μπορείς να τα γνωρίζεις όλα και σίγουρα δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα. Οπότε, υπενθύμιζε στον εαυτό σου πως, ό,τι και αν γίνει, θα τα καταφέρεις.

Και θυμήσου: Όλοι έχουμε θέματα που μας απασχολούν, αλλά στο 90% των περιπτώσεων η υπερανάλυση δεν ωφελεί. Και πού ξέρεις, μπορεί η ροή να σε πάει κάπου πολύ πιο όμορφα!

epirusblog.gr
5 of 5
Υπερανάλυση: Πώς να την σταματήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7680373461272001259
item