Τσαβούσογλου: Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις για να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία, ή για να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν την ώρα που η Σουηδία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να εγκρίνει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Μ. Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος υποστήριξε πως η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

«Έχουμε ξεκινήσει βήματα σε κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Αυξήσαμε τη νομική συνεργασία μας με την Τουρκία αναφορικά με ύποπτους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μπίλστρεμ.

Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σουηδία. «Εν τούτοις, δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και με το ''πάγωμα'' των περιουσιακών στοιχείων τους» δήλωσε, προσθέτοντας πως η Σουηδία είναι ανάγκη να κάνει «πολλά περισσότερα».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το κορυφαίο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε αίτημα της Άγκυρας να εκδοθεί ο Μπουλέντ Κενές, ένας Τούρκος που ήταν διευθυντής της Today's Zaman, εφημερίδας με σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία»

Η Άγκυρα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετική ατμόσφαιρα, όμως η άρνηση να εκδοθεί ο Κενές έχει δηλητηριάσει αυτή την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Μπίλστρεμ τόνισε πως η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

«Δεν θα πρέπει να δούμε μόνο ατομικές περιπτώσεις, θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα», δήλωσε ο Μπίλστρεμ, αναφερόμενος στους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη Σουηδία.


epirusblog.gr
5 of 5
Τσαβούσογλου: Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8930596839634003344
item