Με αυτά τα τρία κολπάκια θα θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις στον ύπνο σου

Σίγουρα θα έχει συμβεί και σε σένα να ξυπνήσεις το πρωί και να προσπαθείς να θυμηθείς τις λεπτομέρειες από το όνειρο που είδες το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και τι αυτό αφορούσε αν δεν το θυμάσαι καθόλου.

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Σύμφωνα με ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης στην πόλη Λυόν της Γαλλίας, οι άνθρωποι που θυμούνται πιο εύκολα τα όνειρα που είδαν στον ύπνο τους είναι πιο ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η αυξημένη νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων αυτών, τους έκανε με κάποιο τρόπο πιο καλούς στο να ανακαλούν γεγονότα και εικόνες από μνήμης, έστω και αν επρόκειτο για εικονικές καταστάσεις εν ώρα ύπνου.

Επίσης σε περαιτέρω έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που θυμόντουσαν πιο εύκολα τα όνειρά τους είχαν ισχυρότερη αυθόρμητη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου.

Η μία ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για την πραγματοποίηση συσχετισμών ανάμεσα σε τοποθεσίες, γεγονότα και προσαρμοστικές αντιδράσεις, όπως τα συναισθήματα).

Η άλλη ήταν η κροταφοβρεγματικό διασταύρωση (υπεύθυνη για τη μίμηση και τον σχηματισμό εικόνων του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων στον εγκέφαλο).

Από τα αποτελέσματα των ερευνών οι επιστήμονες προτείνουν τα τρία κόλπα για να θυμόμαστε τα όνειρα μας…

Η θεραπεία του παράθυρου

Ο δεύτερος τρόπος είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να εστιάζει στις λεπτομέρειες. Τι μπορείτε να κάνετε: Για πέντε λεπτά κάθε μέρα, πηγαίνετε στο παράθυρο του σπιτιού σας και αρχίστε να παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό.

Τα χρώματα, τα κτήρια, τους περαστικούς, τα ρούχα, τα ζώα… τα πάντα. Μείνετε εκεί και παρατηρήστε καλά την κάθε λεπτομέρεια σε οτιδήποτε πέφτει το βλέμμα σας. Σκοπός της άσκησης είναι η παρατήρηση της λεπτομέρειας.

Να προσέχετε τι ακριβώς βλέπετε και όχι απλά να έχετε μια γενική ιδέα του τι κοιτάτε. Μόλις το κάνετε αυτό, σημειώστε ό,τι παρατηρήσατε σε ένα τετράδιο. 

Με την παρατήρηση και την καταγραφή εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να θυμάται λεπτομέρειες ασυνείδητα.

Ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι

Σίγουρα με τους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε να θυμάστε τα όνειρά σας. 

Όταν ξυπνάμε από τον απότομο ήχο που κάνει το ξυπνητήρι, ο εγκέφαλός μας βγαίνει απότομα και βίαια από το βαθύ στάδιο του ύπνου.

Είναι ο λεγόμενος ύπνος REM, όπου είναι και το πιθανότερο να βλέπουμε όνειρα. Αυτό διαταράσσει κάθε ονειρική σκέψη και μας ξυπνάει απότομα. 

Από την άλλη αν ξυπνάμε από μόνοι μας, χωρίς ξυπνητήρι, ομαλά και σταδιακά, θα είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε τι όνειρά είδαμε.

Ημερολόγιο ονείρων

Αν τώρα σε ενδιαφέρει πολύ να θυμάσαι τα όνειρά σου, τότε μπορείς να κάνεις το εξής: Πάρε ένα τετράδιο ή σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σου όταν κοιμάσαι.

Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με την θεραπεία παραθύρου αλλά γίνεται τμηματικά. Γίνεται καταγράφοντας κάθε κομμάτι από πληροφορίες που θυμάσαι από ένα όνειρο.

epirusblog.gr
5 of 5
Με αυτά τα τρία κολπάκια θα θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις στον ύπνο σου
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4584839721377309933
item