Το παράδοξο με την εκλογή του βουλευτή Επικρατείας από τους ομογενείς -Η αλλαγή που σκέφτεται η κυβέρνηση

Σε αλλαγές στην εκλογή των βουλευτών Επικρατείας που προέρχονται από την Ομογένεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Αιτία είναι ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων που έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στους σχετικούς καταλόγους. Απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να ισχύσει η αλλαγή.

Προβληματισμός για τη μικρή εγγραφή ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους

Προβληματισμό προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η χαμηλή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. 

Μέχρι τώρα οι εγγεγραμμένοι είναι λιγότεροι από 4 χιλιάδες και δεν αναμένεται τους επόμενους λίγους μήνες να αυξηθεί δραματικά αυτός ο αριθμός.

Το παράδοξο με την ψήφο των ομογενών και την εκλογή του βουλευτή επικρατείας

Οι προβλέψεις του νόμου που θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να ασκήσει κάποιος το δικαίωμα του να ψηφίσει στη χώρα που κατοικεί –θυσία στην ανάγκη συναίνεσης της αντιπολίτευσης, η οποία έθετε διαρκώς εμπόδια κατά την ψήφιση του το 2019- δεν βοήθησαν να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. 

Ενώ, στην προσπάθεια που έγινε το 2021 από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να βελτιωθούν οι διατάξεις με την άρση των περιορισμών ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εναντιώθηκαν και αποχώρησαν από τη Βουλή. 

Έτσι, οδηγούμαστε στο σημερινό παράδοξο, με βάση το νόμο του 2019, μόλις 4 χιλιάδες ψηφοφόροι να εκλέγουν έως 3 βουλευτές, καθώς αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τις τρεις θέσεις να τις καλύψουν υποψήφιοι από τους κατοίκους του εξωτερικού. 

Τι αναφέρει ο νόμος

Ο νόμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι κάθε κόμμα τοποθετεί υποχρεωτικά έναν υποψήφιο που προέρχεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. 

Με βάση την δύναμη των κομμάτων όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό μέτρο, τρεις ή περισσότερους βουλευτές Επικρατείας θα εκλέξουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει έως δύο. Αυτό σημαίνει ότι θα εκλεγούν 2 βουλευτές από τους ομογενείς, αν το ΠΑΣΟΚ βάλει τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη θέση. 

Η αλλαγή που σκέφτεται η κυβέρνηση για την εκλογή των βουλευτών επικρατείας από τους ομογενείς

Ωστόσο, το παράδοξο παραμένει και σε αυτό καλείται να βρει λύση η κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αλλαγή της σχετικής διάταξης καθώς απαιτείται να συγκεντρώσει 200 ψήφους.

Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι να απαιτείται ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια. 

Αν επέλθει αυτή η αλλαγή, τότε δεν θα επηρεαστούν οι έδρες στην Α’ Αθήνας, την Αχαΐα και τον Νότιο τομέα της Αθήνας, τις περιφέρειες από τις οποίες αφαιρείται μία έδρα για να προστεθούν αυτές των ομογενών. 


epirusblog.gr
5 of 5
Το παράδοξο με την εκλογή του βουλευτή Επικρατείας από τους ομογενείς -Η αλλαγή που σκέφτεται η κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6694435231272648254
item