Γιάννενα: Κεντρική πλατεία - μια «μαύρη» τρύπα στο νερό...

Μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής. 

Μια ανάπλαση που θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα, εφόσον η πλατεία αφέθηκε να ρημάξει λίγο λίγο, χωρίς καμία σχεδόν παρέμβαση. 

Σπασμένα πλακάκια, βανδαλισμένοι υαλοπίνακες, σπασμένα συντριβάνια… ήταν σε κοινή θέα ανεξαρτήτως εποχής και εκδήλωσης. 

Ακόμη και στις παρελάσεις με επίσημους παράγοντες παρόντες, η εικόνα παρέμενε άθλια. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης τίποτε δεν γινόταν. 

Επί Δ. Αρχής του κ. Μπέγκα είχε αποφασιστεί να γίνει η ανάπλαση βάσει μιας πρότασης που προέκυψε από διαγωνισμό, συγκέντρωσε όμως την ολική αντίδραση των δημοτών. Κόστος; 1.200.000 ευρώ. 

Ήρθε κατόπιν η Δ. Αρχή του κ. Ελισάφ, ο οποίος ενώ άλλα έλεγε προεκλογικά αποφάσισε δέκα μήνες πριν τις επόμενες εκλογές να εφαρμόσει αυτό που προεκλογικά είχε απορρίψει, με τη διαφορά ότι το κόστος είχε σχεδόν πενταπλασιαστεί και μάλιστα για μικρότερης επιφάνειας έργο. 

Αντί λοιπόν για 1,2 εκ. ευρώ, σε μια νύχτα είχε κάνει άλμα στα 5,2 ε κ α τ ο μ μ ύ ρ ι α ευρώ και μάλιστα χωρίς το τμήμα της Περιφέρειας, που με τον προηγούμενο Δήμαρχο είχε προϋπολογιστεί. 

Το νέο μάλιστα ποσό είχε ανακοινωθεί εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια δεν έχει να κάνει δηλαδή με την ακρίβεια που προέκυψε τελευταία.    

Και φυσικά γεννάει πολλές απορίες η εκτόξευση αυτή του κόστους, καθότι ο μέσος δημότης αναρωτιέται τι ήταν αυτό που το εκτίναξε, εφόσον μιλάμε για το ίδιο ακριβώς σχέδιο. 

Οι μικροδιαφορές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση  να δικαιολογήσουν τη διαφορά. Πού θα πάνε λοιπόν αυτά τα επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και για ποιον λόγο; Για να  αναπλάσουν την πλατεία; Μα αυτό θα έκαναν και οι προηγούμενοι. 

Μιλάμε για διαφορά τ ε σ σ ά ρ ω ν  ε κ α τ ο μ μ υ ρ ί ω ν  ευρώ (!), όχι για ...φραγκοδίφραγκα. Εκτός κι αν γίναμε ήδη Ελβετία και δεν το καταλάβαμε.

Εντύπωση κάνει επίσης που ο πρώην Δήμαρχος -και εκ νέου υποψήφιος- δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στη διαφορά του κόστους. 

Δεν ήξερε άραγε εκείνος τι χρέωνε ή ξέρουν καλύτερα οι τωρινοί; Και αν μεν το κονδύλι αυτό αφορούσε και άλλα έργα της πόλης, θα μπορούσε κανείς να συγχαρεί τον Δήμαρχο που κατάφερε να εξασφαλίσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. 

Τα 5,2 εκατομμύρια είναι α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ ά για την πλατεία. Τι πρέπει να συμπεράνει λοιπόν κανείς; Παρεμπιπτόντως, ο κυκλικός κόμβος που κατασκευάστηκε κάνοντας παρελθόν την πλατεία Ολυμπιάδος μαζί με τα δέντρα  και το γλυπτό που υπήρχαν εκεί δεν εμπίπτει σ' αυτό το ποσό, αφού έγινε με άλλο κονδύλιο.    

Στο αισθητικό μέρος βέβαια, καλύτερα να μην αναφερθούμε. Όποιος έχει δει τις μακέτες αντιλαμβάνεται τι πάει να γίνει στην Κεντρική πλατεία. 

Θα ξηλώσουν τα όμορφα κλιμακοστάσια του πάρκινγκ για να τοποθετήσουν άλλα τσιμεντένια, θα ξηλώσουν τη μεταλλική γέφυρα για να τοποθετήσουν άλλη επίσης μεταλλική,  θα ξηλώσουν τα ξύλινα παγκάκια για να τοποθετήσουν πέτρινα, θα ξηλώσουν τα συντριβάνια για να φτιάξουν τη γνωστή γούρνα. (Ένα συντριβανάκι που  πρόσθεσαν εκ των υστέρων, το έκαναν για να αποφύγουν το …κράξιμο). 

Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να επικεντρωθεί σε εργασίες ουσίας, όπως ας πούμε την πραγματική ανάπλαση της πλατείας Χατζή στους Αμπελόκηπους ή στην ανάδειξη της Λαϊκής Αγοράς, στη βελτίωση των πάρκων, των παιδικών χαρών, των πεζοδρομίων, των υποδομών στις γειτονιές κτλ. τώρα κάνουν μια «μαύρη τρύπα» στο νερό, όπως έκαναν και στην Ανεξαρτησίας ή την πλατεία Χατζηκώστα. 

Οι πολίτες όμως δεν τρώνε πια κουτόχορτο. Θέλουν απαντήσεις και για τα εκατομμύρια που θα ξοδευτούν αλλά και για την κατεύθυνση που αυτά θα πάρουν. 

Όταν μάλιστα γίνονται οι συγκρίσεις με τριπλές πλατείες που αναπλάθονται σε άλλες πόλεις και με πολύ λιγότερα χρήματα, τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο κραυγαλέα. (βλ. http://ioannina2013.blogspot.com/2021/12/blog-post_93.html)

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που δύο άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται ουσιαστικά από την ίδια παράταξη (εκείνη του κ. Φίλιου) την οποία υπηρέτησαν από κοινού, διαχώρισαν μετά τα βιλαέτια τους εναλλασσόμενοι στον δημοτικό θρόνο αλλά με τις ίδιες λίγο πολύ ιδεοληψίες διεκδικώντας τώρα και οι δύο μια νέα θητεία  στο Δημαρχείο. 

Όπως και να 'χει όμως το πράγμα οι πολίτες είναι εκείνοι που θα αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...     

Υ.Γ. Το αναβαθμισμένο πάρκο γύρω από το ΔΙΕΘΝΕΣ με την απομάκρυνση των «αντιαισθητικών» στεγάστρων, επικαλέστηκε μεταξύ άλλων ο πρώην Δήμαρχος  κ. Μπέγκας για να αποδείξει την αισθητική -όπως είπε- αναβάθμιση σημείων του κέντρου της πόλης επί των ημερών του. 

Δεν θα συμφωνήσουμε με τον πρώην Δήμαρχο ότι το χωράφι με τα παγκάκια που προέκυψε αποτελεί αναβάθμιση, αρκεί να θυμηθεί κανείς πώς πραγματικά ήταν ο χώρος πριν πέσει στα χέρια του και …αναβαθμιστεί, όπως και ο χώρος  μπροστά από το Ρολόι που ισοπεδώθηκε επίσης ή το παρκάκι απέναντι από το Δικαστικό. 

Ούτε γίνεται αναβάθμιση επειδή ξηλώνεις κάποια στέγαστρα που καθόλου αντιαισθητικά δεν ήταν όπως εκείνα στο Διεθνές (βλ. φωτο) όπως δεν γίνεται αναβάθμιση όταν φέρνεις για χριστουγεννιάτικο δέντρο εκείνο των σοβιέτ για να μας ...ξεβλαχέψεις.    

  Αυτή είναι η πλατεία που πρέπει να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη

Αυτά είναι τα κλιμακοστάσια του πάρκινγκ που πρέπει να εξαφανιστούν επίσης

      Η μεταλλική γέφυρα που πρέπει επίσης να καταστραφεί 

Το «αντιαισθητικό» κατά τον κ. Μπέγκα σκέπαστρο από το «Διεθνές». Όλο το πίσω πράσινο έχει πια... εξαφανιστεί

και το χωράφι που προέκυψε με την... αναβάθμιση

                                                Η  νέα, ισοπεδωμένη,  πλατεία...                         

                  Το κατά Μπέγκα... χριστουγεννιάτικο δέντρο 

         Η πλατεία Χατζή  που δεν προλαβαίνει να ...αναπλαστεί 

Το πεζοδρόμιο της 28ης Οκτωβρίου. Μετά βίας χωράει δυο άτομα δίπλα δίπλα...

 Η στροφή της κυρα-Φροσύνης όπου χωράει ένας και με το ζόρι...

Πηγή: skeptomenoi polites2013
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κεντρική πλατεία - μια «μαύρη» τρύπα στο νερό...
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6403113555346965919
item