Ελληνοτουρκικός διάλογος με πρωτοβουλία του Βερολίνου; Η καγκελαρία επιβεβαιώνει τις επαφές Μπούρα-Καλίν

Η καγκελαρία της Γερμανίας επιβεβαιώνει τη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας στις Βρυξέλλες με γερμανική πρωτοβουλία και ελπίζει στη συνέχιση αντίστοιχων επαφών.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση ανώτατων διπλωματικών αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Τουρκία στη γερμανική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, την περασμένη Παρασκευή, σειρά είχε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση με επίσημη τοποθέτηση επ' αυτής.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελάριου, Γενς Πλέτνερ.

Μετά από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπά προς τον εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελαρίου, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αναφορικά με τη συνάντηση και το περιεχόμενό της, ήρθε η επιβεβαίωση της διεξαγωγής της ύστερα από γερμανική πρωτοβουλία, χωρίς ωστόσο αναφορές στο περιεχόμενο των συνομιλιών, διότι καλύπτονται από εμπιστευτικότητα.

Επιβεβαίωση της συνάντησης, όχι όμως του περιεχομένου

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε μια τέτοια συνάντηση, αλλά το περιεχόμενο αντίστοιχων συνομιλιών είναι απόρρητο κι αυτό είναι λογικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος εκφράστηκαν πολύ θετικά απέναντι στο γερμανικό ερώτημα, κατά πόσο μια τέτοια συνάντηση θα ήταν χρήσιμη. 

Η συνάντηση λοιπόν πραγματοποιήθηκε και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες αντίστοιχες επαφές», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας έπειτα σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το αν η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη μιας νέας γερμανικής διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε: «Αυτό ελπίζουμε. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν εμπιστευτικά».

H Γερμανία εδώ και καιρό έχει προσφέρει χείρα βοηθείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες η καγκελαρία αλλά και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συνδράμει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εφόσον βέβαια οι δύο χώρες το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχουν υποστηρίξει ξεκάθαρα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετική ρητορική, καταδικάζοντας την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, γεγονός μάλιστα που φέρεται να είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Τελευταία φορά πάντως που υπήρξε γερμανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν το «θερμό» καλοκαίρι του 2020, με πρωτοβουλία της τότε καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν φτάσει σε σημείο επικίνδυνης κλιμάκωσης στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.


epirusblog.gr
5 of 5
Ελληνοτουρκικός διάλογος με πρωτοβουλία του Βερολίνου; Η καγκελαρία επιβεβαιώνει τις επαφές Μπούρα-Καλίν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4703059078740290336
item