Τα σενάρια για τις εκλογές, ο «χάρτης» των δημοσκοπήσεων και ο στόχος της αυτοδυναμίας

Με τη βεβαιότητα ότι, η κυβερνητική παράταξη, έχει ήδη απλώσει ασφαλή «γέφυρα» προς το στόχο της αυτοδυναμίας στις προσεχείς κάλπες, κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, οργανώνοντας τους βασικούς «σταθμούς» της προεκλογικής μάχης.

Κυβερνητικά στελέχη που έχουν μπροστά τους τον «χάρτη» με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις  χαρακτηρίζουν απολύτως εφικτό τον στόχο και μάλιστα εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της, αποτρέποντας έτσι αχρείαστες καθυστερήσεις και «περιπέτειες» στην αφετηρία της κρίσιμης για την πρόοδο της χώρας μετεκλογικής περιόδου. 

Ακόμη και εκείνοι που αποφεύγουν τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για τη δυναμική που το κόμμα τους θα αναπτύξει, υποστηρίζουν ότι στην σύγκριση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει από τα …αποδυτήρια- «πριν δηλαδή μπει στο γήπεδο για τον μεγάλο τελικό», λέει κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας ότι στο crash test Μητσοτάκη- Τσίπρα, είναι ο πρωθυπουργός που κερδίζει, καθώς έχει και διατηρεί θετική απήχηση σε ένα ευρύτερο ακροατήριο από εκείνο που ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί κλίμα αυτοπεποίθησης και να αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΝΔ στη μάχη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. 

Εντούτοις «γαλάζια» στελέχη επιμένουν ότι αυτό το αισιόδοξο κλίμα συναντούν όχι μόνο στα γκάλοπ αλλά και στις περιοδείες του πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα, όπου οι πολίτες αναγνωρίζουν την εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης να παράξει έργο υπό δύσκολες συνθήκες. 

«Η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στις κοινωνικές ανάγκες και δρα με αποτελεσματικότητα σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου των νοικοκυριών. Οι θέσεις μας είναι καθαρές και διατυπωμένες με σαφήνεια. 

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει τις εύκολες, ανέξοδες υποσχέσεις που γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός ότι είναι λόγια του αέρα», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο στην Ε.Ε., οι τιμές καταναλωτή ρεύματος είναι από τις πιο φτηνές στην Ευρώπη, το «καλάθι του νοικοκυριού» αποδίδει, ενώ γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις προς την ίδια κατεύθυνση και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας , εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί, στον ΣΚΑΪ «έδειξε» ως πιθανότερες τις ημερομηνίες για τη διενέργεια των εκλογών, αυτές που «πλησιάζουν» προς το τέλος της τετραετίας. 

Εξήγησε ότι από την άνοιξη και μετά κάθε μέρα μπορεί να είναι μια πιθανή ημερομηνία για τις εθνικές κάλπες και επανέλαβε ότι «η ΝΔ έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις».

Η αλήθεια είναι ότι -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. 

Μπορεί να έχει «κυκλώσει» στο ημερολόγιό του τις πιθανές ημερομηνίες αλλά συνεχίζει να διερευνά τα σχετικά σενάρια, συνυπολογίζοντας όλες τις καθοριστικής σημασίας παραμέτρους. 

Πότε θα πατήσει το «κουμπί» των ανακοινώσεων; Όταν σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Υπάρχουν άλλωστε και «πρακτικοί» πέραν των άλλων λόγοι- όπως η κατανομή των εδρών που θα προκύψει από τη νέα απογραφή. 

Αν για παράδειγμα οι εκλογές προκηρυχθούν στο «άνοιγμα» του 2023, τότε θα ισχύσει η τωρινή κατανομή των εδρών για την πρώτη Κυριακή και ενδεχομένως η νέα για τη δεύτερη- άρα για να αποφευχθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και δικαστικές προσφυγές πρέπει να διαμορφωθεί εγκαίρως η κατάλληλη συνθήκη. 

Σε κάθε περίπτωση η Κυριακή των Βαΐων είναι μια «κυκλωμένη» ημερομηνία, όπως και άλλες που ακολουθούν τον εορτασμό του Πάσχα.

Μέχρι τότε η κυβερνητική παράταξη θα επιχειρήσει με τις παρεμβάσεις του να προσελκύσει πολίτες και εκτός των κομματικών τειχών– κάτι που έκανε και το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνοντας να εξασφαλίσει «ψήφο εμπιστοσύνης» και από το κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο. 

Έμφαση σήμερα δίνουν στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και της μεσαίας τάξης. 

Μία από τις παρεμβάσεις αφορά στην προσπάθεια αποτροπής νέας γενιάς κόκκινων δανείων. «Έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μη δημιουργηθεί μια γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς εξέλιξης. 

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία και κυρίως την πολιτική βούληση να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι περιμένουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα. 

«Οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας της διεθνούς ανόδου των επιτοκίων. Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις για τη μη συσσώρευση νέου ιδιωτικού χρέους» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

epirusblog.gr
5 of 5
Τα σενάρια για τις εκλογές, ο «χάρτης» των δημοσκοπήσεων και ο στόχος της αυτοδυναμίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3482361171619462285
item