Θεσπρωτία: "ΚΟΚΤΕΪΛ" αναπνευστικών λοιμώξεων...

Μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά αύξηση της διασποράς της εποχικής γρίπης και της αναπνευστικής λοίμωξης RSV διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. 

Πρόκειται για έναν συνδυασμό που απασχολεί έντονα τις υγειονομικές αρχές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εκδώσουν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας εκτίμησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.                                   

Βασικό στοιχείο  είναι η ενίσχυση της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον κορωνοϊό, όσο και από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων τους χειμερινούς μήνες. 

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τους προαναφερθέντες παθογόνους ιούς και ήδη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ενισχύει τα συστήματα επιτήρησης με εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας. 

Πλέον κάθε Πέμπτη θα δημοσιεύει ενιαία επιδημιολογική έκθεση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία για τον Covid-19, για τους αναπνευστικούς ιούς από το δίκτυο sentinel και με δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται σε κινητές ομάδες υγείας ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. 

Η έκθεση αυτή θα αντικαταστήσει την εβδομαδιαία έκθεση για τον covid που δημοσιεύονταν κάθε Τρίτη, με τη χθεσινή να είναι η τελευταία με την τρέχουσα μορφή. 

Πτωτική τάση…

Από τα στοιχεία προκύπτει πτωτική τάση των δεικτών της πανδημίας του κορωνοϊού, που δίνει «μικρή ανάσα» ενόψει της εορταστικής περιόδου και των μεγάλων συγχρωτισμών που αναπόφευκτα οδηγούν σε αυξήσεις κρουσμάτων. 

Μείωση κρουσμάτων καταγράφηκε  στη Θεσπρωτία (139 κρούσματα, μείωση κατά 22,78%), ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στην Άρτα (241+33.89%) και μικρότερη στην Πρέβεζα (453 +3,19%). 

Στα Γιάννινα καταγράφηκαν 805 κρούσματα, ήτοι κατά 10.36% λιγότερα από την προηγούμενη, με περαιτέρω μείωση κατά 54% του ιικού φορτίου στα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων. 

Συνολικά οριακή ήταν η μείωση σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς ανακοινώθηκαν 1.638 κρούσματα έναντι 1.691 την αμέσως προηγούμενη ημέρα. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: "ΚΟΚΤΕΪΛ" αναπνευστικών λοιμώξεων...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 7600126130823784383
item