Συμφωνία ΥΠΟΙΚ-τραπεζών για στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών -Αλλαγές και στις προμήθειες των συναλλαγών

Θέμα χρόνου είναι, πλέον, η γνωστοποίηση από τις τράπεζες των λεπτομερειών για το σχήμα που θα απορροφήσει μέρος της αύξησης των δόσεων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σε ηλεκτρισμένο κλίμα, αφού είχε προηγηθεί η μετωπική σύγκρουση προ δύο εβδομάδων.

Επί της ουσίας, οι τράπεζες παρουσίασαν το σχέδιο, το οποίο πήρε το «οκ» από τον SSM και, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, «δεν μπορεί να γίνει διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ούτε να συμβάλει ο Προϋπολογισμός -αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα-, καθώς θα κοκκίνιζαν τα συγκεκριμένα δάνεια».

Το σχέδιο αυτό καλύπτει το πολύ 30.000 νοικοκυριά και οι τράπεζες θα καλύψουν για ένα 12μηνο το 50% της αύξησης των μηνιαίων δόσεων.

Όσον αφορά στο πεδίο των επιτοκίων καταθέσεων και των προμηθειών, οι τράπεζες είναι αυτές που κατά μόνας θα ξεδιπλώσουν σε ορίζοντα 3-4 μηνών τις παρεμβάσεις τους «επ' ωφελεία της κοινωνίας», όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Ήδη, κάποιοι «παίκτες» ανακοίνωσαν αυξήσεις για προθεσμιακές καταθέσεις και περιορισμό χρεώσεων για «πακέτα» συναλλαγών.

Ως γενικό κλίμα παραμένει, πάντως, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα ήθελε πιο τολμηρές παρεμβάσεις.

Η πίεση προς τις τράπεζες αποτυπώνεται στην επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω Εξωδικαστικού, όπου μέσα σε έναν μόλις μήνα «έκλεισαν» 500 υποθέσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Συμφωνία ΥΠΟΙΚ-τραπεζών για στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών -Αλλαγές και στις προμήθειες των συναλλαγών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7821673200938696405
item