Γιάννενα: Έτοιμη μονάδα υποκαταστάτων για τοξικομανείς στο “Χατζηκώστα”

Μονάδα υποκαταστάτων για τοξικομανείς βάζει μπροστά τις επόμενες μέρες, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, στο γενικό νοσοκομείο “Χατζηκώστα”.

Οι μονάδες υποκαταστάτων όπως είναι ευρύτερα γνωστές ή αλλιώς Μονάδες Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) λειτουργούν ως επί το πλείστον σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ανά την επικράτεια, και τα εν λόγω Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης, του ΟΚΑΝΑ παρέχουν θεραπεία σε άτομα εξαρτημένα από τα οπιοειδή, η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων ατόμων αλλά και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. 

Αυτό που διαφοροποιεί τα Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης από τα υπόλοιπα θεραπευτικά προγράμματα (στεγνά), είναι η χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.

Στις θεραπευτικές μονάδες υποκατάστασης, παράλληλα με τη χορήγηση του υποκατάστατου, παρέχεται και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τους ψυχίατρους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που στελεχώνουν τις μονάδες, ενώ αντιμετωπίζονται και τα ιατρικά προβλήματα των ασθενών. 

Στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ γίνονται δεκτά άτομα άνω των 20 ετών, που κάνουν μακροχρόνια χρήση ηρωίνης και έχουν προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης σε «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα. 

Μακροχρόνιοι ενδοφλέβιοι χρήστες ηρωίνης άνω των 35 ετών μπορεί να γίνουν δεκτοί, έστω κι αν δεν υπάρχει προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης.

Η μονάδα των Ιωαννίνων

Η συζήτηση για την ίδρυση μονάδας υποκαταστάτων στα Γιάννενα, γίνεται εδώ και λίγο καιρό, επί της παρούσας διοίκησης του ΟΚΑΝΑ υπό τον κ. Αθανάσιο Θεοχάρη και φτάνει στο σημείο που θα πάρει σάρκα και οστά, αποτελώντας τη δεύτερη μονάδα στην Ήπειρο, μετά από εκείνη της Πρέβεζας, η οποία λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. 

Από την Πρέβεζα εξυπηρετούνται άνθρωποι από τα Γιάννενα, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο και είναι και δαπανηρό ταυτόχρονα.

Η μονάδα των Ιωαννίνων θα λειτουργήσει σε ένα τμήμα 170 τ.μ. του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων Χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ που ήταν γραφεία και το οποίο δεν αποστερεί ζωτικό χώρο από το Πολυδύναμο που συνεχίζει να λειτουργεί για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Η μονάδα υποκαταστάτων θα έχει μόνο πρωινή λειτουργία και δεν προβλέπεται νοσηλεία των τοξικομανών εκεί, για όποιο πρόβλημα δε υπάρξει ή παρουσιαστεί κατά την προσέλευσή τους στο χώρο, θα παραπέμπονται είτε σε τμήμα του “Χατζηκώστα” είτε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ανάλογα με την εφημερία.

Σύμφωνα με το διοικητή του ΓΝ “Χατζηκώστα” κ. Σπύρο Δερδεμέζη, η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου στον ΟΚΑΝΑ γίνεται για 5 χρόνια.

Ο ΟΚΑΝΑ έχει ήδη προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, γιατρούς, διοικητικό προσωπικό και κοινωνικό λειτουργό και από την ερχόμενη Δευτέρα το προσωπικό αυτό θα βρεθεί στο νοσοκομείο για να δει τους χώρους. 

Η ημέρα έναρξης λειτουργίας της ΜΟΘΕ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, σε καμία περίπτωση πάντως, δεν πρόκειται να καθοριστεί από την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη στα Γιάννενα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Το Πολυδύναμο

Όσον αφορά τώρα, το ίδιο το Πολυδύναμο Κέντρο από τον περασμένο Ιούνιο και μετά το “πάγωμα” της συμβατικής λειτουργίας του λόγω των αναγκών του Covid, έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. 

Για την ώρα, λειτουργεί μόνο για εξαρτημένους από το αλκοόλ και εκτιμάται ότι μετά τα Χριστούγεννα, θα επανέλθει στην κανονικότητα και το τμήμα των ναρκωτικών. 

Στο τμήμα του αλκοόλ βρίσκονται σήμερα 10 άνθρωποι σε αναμονή, από τους 30 που είχε αρχικά στη λίστα, ξεκινώντας το περασμένο καλοκαίρι.

Tα εγκαίνια του Πολυδύναμου είχαν γίνει επί ΝΔ, το Νοέμβριο του 2019, χωρίς την παρουσία του τότε Υπουργού, Β. Κικίλια. Μετά την περιπέτεια της πανδημίας, το Πολυδύναμο επανήλθε μερικώς σε κανονικούς ρυθμούς, με την επανέναρξη λειτουργίας της πτέρυγας του αλκοόλ.

Για την επαναλειτουργία της μονάδας χρειάστηκε η συμβολή της 6ης ΥΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Ηπείρου, και η δυναμικότητα της μονάδας είναι 12 κλίνες.

Απαραίτητη ήταν και η συμβολή των γιατρών του ψυχιατρικού τομέα του νοσοκομείου “Χατζηκώστα”. Απαιτούνταν η αλλαγή εγκεκριμένων πράξεων, να αλλάξει η λειτουργία του προσωπικού και οι κτιριολογικές αποφάσεις.

Το πρόγραμμα και το υπάρχον προσωπικό, με συμβάσεις, έχει την εμπειρία της προηγούμενης πιλοτικής λειτουργίας προ δύο ετών, καθώς τότε δούλεψε για 6 μήνες νοσηλεύοντας 8 άτομα για απεξάρτηση από το αλκοόλ και 7 για ναρκωτικές ουσίες.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έτοιμη μονάδα υποκαταστάτων για τοξικομανείς στο “Χατζηκώστα”
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2634889161875874021
item