Φωτιά στο Μάτι -Νέες καταθέσεις: «Ανασταίνουμε» βήμα-βήμα την κόρη μου, δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι

Δεν έχουν τέλος οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών θυμάτων που χάθηκαν στην τραγωδία που προκάλεσε η φωτιά στο Μάτι.

Η Αγγελική Γαβάκη έχασε την 46χρονη μητέρα της. Καταθέτοντας σε έντονο ύφος, ζήτησε από το δικαστήριο να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Όπως είπε, η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή πολύ κοντά στο σπίτι της. 

«Όταν είδα στο ίντερνετ ότι υπάρχει φωτιά, πήρα τη μαμά μου τηλέφωνο, αλλά δεν απάντησε. Μετα με πήρε η φίλη της και μου είπε ότι ήταν αγνοούμενη. Μόλις βγήκε από το σπίτι στα 20 μέτρα τη χτύπησε το θερμικό κύμα», κατέθεσε η νεαρή γυναίκα.

«Αν είχε κάποιος ειδοποιήσει θα είχε σωθεί. Δεν υπήρχε κανένας. Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. 46 χρόνων γυναίκα και έφυγε. Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει… Γιατί δεν ενημέρωσε κάνεις; Ένα τέταρτο νωρίτερα και θα είχε γλιτώσει. 

Και χάθηκε έτσι μια ζωή. Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί αυτό ήταν άδικο. Δεν άξιζε σε κανέναν να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο», είπε με οργή η μάρτυρας.

Συγκινητική ήταν η κατάθεση του Δημοσθένη Βονικόπουλου, ο οποίος έχασε τον αδερφό του. Όπως έμαθε, το θύμα είχε φύγει προς τη θάλασσα για να σωθεί. «Τον αναζητήσαμε σε νοσοκομεία. Οι ψαράδες μας έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς. 

Περισυνέλεξαν την κόρη μου. Πήγα να τους ευχαριστήσω και δεν δέχθηκαν ούτε ένα συμβολικό αντίτιμο. Η κόρη μου έχει ψυχολογικά προβλήματα. Την "ανασταίνουμε" βήμα-βήμα. Δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι. Δεν ήθελε να είναι εδώ μάρτυρας ούτε εμείς.

»Η γυναίκα μου ήταν από τους τελευταίους που έφυγαν από την παραλία και είδε τα μύρια όσα. Έπρεπε να είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να έχει φύγει εγκαίρως, να υπήρχε μια οργάνωση. Ούτε καμπάνες ούτε σειρήνες, έγιναν λάθη, δεν έκαναν τα αναγκαία για να σωθεί ο κόσμος», είπε φορτισμένος ο μάρτυρας.

Φωτιά στο Μάτι: «Η φωτιά πέρασε από πάνω του. Έζησε έξι μήνες»

Στη δίκη κατάθεση, και η σύζυγος του κ. Βονικόπουλου, Ελένη Κουτσίκου, περιέγραψε τις αγωνιώδεις προσπάθειες να εντοπίσει την κόρη της. «Μπήκα στη θάλασσα και άρχισα να ψάχνω το παιδί μου, να φωνάζω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορούσα να το βρω. 

Με πήρε το κύμα μέσα. Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Ήμασταν 500 άτομα. Κολυμπούσα τέσσερις ώρες. Όταν βγήκα στην ακτή, μας πήρε το θερμικό κύμα και μας έκαιγε τα μαλλιά, δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, μαυρίζαμε. Δυστυχως ζήσαμε τραγικές καταστάσεις», κατέθεσε η μάρτυρας και συνέχισε να περιγράφει την αγωνία της για τα αγαπημένα της πρόσωπα.

«Βγήκα στην Αργυρά Ακτή, καίγονταν πενήντα αυτοκίνητα. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μπήκα στη θάλασσα και συνέχισα να ψάχνω την κόρη μου. Ο κουνιάδος μου εκ των υστέρων έμαθα ότι τον πήρε το κύμα και πνίγηκε. Το παιδί μου βγήκε από τη άλλη πλευρά. 

Κολυμπούσε τρεις-τέσσερις ώρες. Πυροσβεστική, Αστυνομία, Περιφέρεια δεν υπήρχε. Δήμος πουθενά, ενημέρωση καμία. Ο κόσμος πανικόβλητος. Κολυμπούσαμε και βγαίναμε λίγο έξω να αναζητάμε τους ανθρώπους μας. Υπήρχαν καμένοι που κολυμπούσαν», κατέθεσε.

Η μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο και την τραγική ιστορία του κουνιάδου της, ο οποίος είχε κινητικά προβλήματα και η οικιακή βοηθός που τον φρόντιζε δεν μπόρεσε να τον μετακινήσει. «Τον άφησε με ένα βρεγμένο σεντόνι. 

Η φωτιά πέρασε από πάνω του. Έζησε έξι μήνες… Υπήρχαν άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν μέσα από τις φωτιές, αλλά η αστυνομία πουθενά. Ψάξαμε για τον κουνιάδο μου δεν τον βρήκαμε .Οι αρχές ήταν απούσες», είπε κλείνοντας την κατάθεσή της.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη.


epirusblog.gr
5 of 5
Φωτιά στο Μάτι -Νέες καταθέσεις: «Ανασταίνουμε» βήμα-βήμα την κόρη μου, δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 873065850218270192
item