Το Άγαλμα στο Καπιτώλιο που «συνδυάζει» Θεά Αθηνά και Ηρακλή

Στην κορυφή του Καπιτωλίου, διακρίνεται ένα άγαλμα. Αν μπορούσαμε να το δούμε από κοντά, τα «χαρακτηριστικά» του και η «φυσιογνωμία» του θα μας φαίνονταν γνώριμα. 

Σύμφωνα με την wikipedia.org, ονομάζεται «Το Άγαλμα της Ελευθερίας» (Statue of Freedom). Είναι επίσης γνωστό ως «Ένοπλη Ελευθερία» ή απλά «Ελευθερία».

Είναι ένα χάλκινο άγαλμα που σχεδιάστηκε από τον Thomas Crawford (1814-1857). To 1863 τοποθετήθηκε στον τρούλο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Αρχικά ονομάστηκε «Ελευθερία Θρίαμβος στον Πόλεμο και την Ειρήνη». 

Το άγαλμα απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα που φορά ένα στρατιωτικό κράνος και κρατάει ένα ξίφος στο δεξί της χέρι και ένα δάφνινο στεφάνι (ή μάλλον από αστέρια) και ασπίδα στα αριστερά της.

Ωστόσο είναι φανερό ότι το καλλιτέχνημα αυτό είναι εμπνευσμένο από ελληνικές φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας και ειδικότερα της Ελληνίδας θεάς της Σοφίας. 

Εκτός, όμως, από το γεγονός ότι παραπέμπει στην θεά Αθηνά, φαίνεται πως στο ίδιο άγαλμα εμπεριέχονται στοιχεία και συμβολισμοί από τον Ηρακλή, τον Μίθρα, την Ελευθερία και την Αμερική. 

Κάπως έτσι δικαιολογείται και η επιγραφή στην βάση: Ένας από τους πολλούς και από τους πολλούς ένας Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολλές ερμηνείες για το τι ήθελε να πει ο ποιητής…

Το Άγαλμα στο Καπιτώλιο που «συνδυάζει» Θεά Αθηνά και Ηρακλή
Image by Roberto Bellasio from Pixabay

diadrastika / Images by Roberto Bellasio and Jens Junge from Pixabay

epirusblog.gr
5 of 5
Το Άγαλμα στο Καπιτώλιο που «συνδυάζει» Θεά Αθηνά και Ηρακλή
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8899186426090367263
item