Θεσπρωτία: Ο απολογισμός της κακοκαιρίας - Ρεκόρ βροχόπτωσης στην Παραμυθιά

Από τη μία οι πολύ ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες και από την άλλη οι θυελλώδεις τοπικά άνεμοι, «σχημάτισαν» ένα εκρηκτικό καιρικό σκηνικό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Ήπειρο, με τους κατοίκους πολλών περιοχών να μετράνε μεγάλες ζημιές, ορισμένοι δε να υφίστανται ταλαιπωρία από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης ακόμη και σε κεντρικές περιοχές των Ιωαννίνων. 

Τα προβλήματα που σημειώθηκαν στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ζητήματα καλύτερης συντήρησης των γραμμών του, την αντικατάσταση των φθαρμένων στύλων και τους συστηματικούς καθαρισμούς από βλάστηση γύρω από τα σημεία διέλευσης των ηλεκτροφόρων καλωδίων. 

Ρεκόρ βροχόπτωσης 

Τη φορά αυτή τα μετεωρολογικά μοντέλα έπεσαν «μέσα» ως προς την ένταση των φαινομένων στην Ήπειρο, με την επικράτηση μάλιστα του δυσμενέστερου «σεναρίου». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα τέσσερα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά καταγράφηκαν σε περιοχές της Ηπείρου, ήτοι σε Θεοδώριανα 335, Λεπιανά Άρτα 256, Παραμυθιά 191 και Τσεπέλοβο 156. 

Από τα ορμητικά νερά των ποταμών καταστράφηκαν δύο γέφυρες: Η μία στο Κομπότι, η οποία είχε υποστεί πάλι ζημιές στο παρελθόν, ανακατασκευάστηκε  από την ΤΕΡΝΑ, όμως και πάλι δεν άντεξε την πίεση των νερών και τώρα αναζητείται προσωρινή λύση μέσω της τοποθέτησης γέφυρας μπέλλεϋ. 

Η άλλη γέφυρα, είναι πεζογέφυρα στην περιοχή της Πλάκας. Προβλήματα από κατολισθήσεις και πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του επαρχιακού και εθνικού δικτύου της Ηπείρου, ως επίσης και σε δημοτικούς δρόμους. 

Σε γενικές γραμμές δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς ήταν σχεδόν άμεση η επέμβαση είτε της Πυροσβεστικής για να απομακρύνει τα πεσμένα δένδρα, είτε της Πολιτικής Προστασίας για τον καθαρισμό των δρόμων από πέτρες και άλλα φερτά υλικά. Ο τελικός απολογισμός εκτιμάται ότι θα γίνει σήμερα - αύριο. 

24 σχεδόν ώρες χωρίς ηλεκτρικό!

Όμως τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή Πωγωνίου και στον κάμπο της Θεσπρωτίας. 

Ολόκληρη σχεδόν η περιοχή Πωγωνίου, αλλά και γειτονικά της χωριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι από τις 8.30 περίπου το βράδυ του Σαββάτου και μετά από τους θυελλώδεις ανέμους που διήρκεσαν για περίπου ένα τρίωρο. 

Από τους ανέμους έπεσαν πολλά δένδρα ακόμη και στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, τα σοβαρότερα όμως προβλήματα υπήρξαν από εκτεταμένες ζημιές σε στύλους μεταφοράς του ρεύματος από την ένταση των ανέμων. 

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης έγινε σταδιακά από το μεσημέρι της Κυριακής, αν και οι ολιγόλεπτες διακοπές συνεχίστηκαν μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας. 

Ανακοίνωση για το πρόβλημα που προκλήθηκε στην περιοχή Πωγωνίου, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην οποία υποστηρίζει ότι «η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και το νομό Ιωαννίνων φανέρωσε για μια ακόμη φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις προτεραιότητές του που είναι απέναντι από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες». 

Επισημαίνει δε ότι για ολόκληρο το Δήμο Πωγωνίου υπάρχει μόλις ένας τεχνικός της ΔΕΗ και καταλήγοντας ζητά να στελεχωθούν άμεσα και πλήρως οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Πέραν της πολύωρης διακοπής ρεύματος, από τους ισχυρούς ανέμους υπήρξαν πολλές ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και σταυλικές εγκαταστάσεις. 

Ζημιές στη Θεσπρωτία

Στο κάμπο της Θεσπρωτίας για ακόμη μια φορά οι καλλιεργητές της Βρυσέλλας, της Σκάλας και της Κορύτιανης είδαν τα νερά του ποταμού Καλαμά να καλύπτουν τα χωράφια τους. Πρόκειται κυρίως για καλλιέργειες εσπεριδοειδών, που καλύπτουν χιλιάδες στρέμματα και μάλιστα μεγάλο μέρος της παραγωγής μανταρινιών βρίσκεται ακόμη στα δένδρα. 

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το φράγμα -μετά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων- είχε ανοίξει από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αποδείχτηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προήλθε από το πλήθος κορμών πλατάνων που σχημάτισαν φράγματα κατά μήκος του ποταμού, ενώ κάλυψαν και το φράγμα του Ραγίου. Για την απομάκρυνση των κορμών έχουν ήδη αναλάβει εργασίες μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Ο απολογισμός της κακοκαιρίας - Ρεκόρ βροχόπτωσης στην Παραμυθιά
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 805294688259521593
item