Ψυχολογική βία: Πώς να προχωρήσεις παρά κάτω

Ακούγοντας ή διαβάζοντας τη λέξη βία, το μυαλό στρέφεται γύρω απ’ τη σωματική κακοποίηση. 

Για να θεωρηθεί όμως ένα άτομο κακοποιημένο, δε χρειάζονται πάντοτε πληγές και σημάδια στο σώμα του. Ανάμεσα στις μορφές βίας, διακρίνεται ένα είδος που συχνά υποτιμάται καθώς τα «σημάδια» αυτά δεν είναι εμφανή.

Αναφερόμαστε λοιπόν, στη συναισθηματική, στην ψυχολογική κακοποίηση, στη μορφή βίας που επειδή ακριβώς τα σημάδια της είναι αόρατα, στο στάδιο μεταξύ συνειδητοποίησης κι αντιμετώπισης, κινδυνεύεις να χαθείς.

Θεραπεία, φυσικά και υπάρχει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται περισσότερος χρόνος τόσο για να αποδεχτείς ότι υπήρξες θύμα της βίας αυτής, όσο και για να επουλώσεις αυτές τις πληγές που σου άνοιξαν. Ή πιο συγκεκριμένα, που επέτρεψες να σου ανοίξουν.

Αν είσαι απ’ τα άτομα αυτά που για κάποιον λόγο δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, είσαι γεμάτος ανασφάλειες και κόμπλεξ, ζητάς συνεχώς επιβεβαίωση για το αυτονόητο, εμπιστεύεσαι κατευθείαν, τότε σίγουρα είσαι το κατάλληλο θύμα κι αν είσαι άτυχος θα πέσεις πάνω σε αυτόν που θα στην ασκήσει.

Το κύριο χαρακτηριστικό της βίας μπορούμε να πούμε ότι είναι η κυριαρχία.

Αυτή του δυνατότερου προς τον πιο αδύναμο. Τα άτομα αυτά, που θα αναλάβουν τη σκυτάλη, είναι εκείνοι που θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους, να δείξουν τη δύναμή τους, να ταΐσουν τον εγωισμό τους, να κάνουν τον άλλον κτήμα τους. 

Απαιτούν σεβασμό, ο οποίος όμως απλά κερδίζεται και σου ζητούν να τους εμπιστευτείς ενώ πρέπει απλά να το κατακτήσουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές βέβαια που το κάνουν επειδή σε φοβούνται κι ο μόνος τρόπος που μπορούν να σε αντιμετωπίσουν είναι να σε μειώσουν. 

Άλλοτε πάλι σε βλέπουν να «πετάς ψηλά» και επειδή δε σε φτάνουν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να σε τραβούν προς τα «κάτω» ασκώντας σου ψυχολογική βία.

Άλλοι πάλι το κάνουν γιατί σε θέλουν στη ζωή τους, όμως δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν ούτε μια τρίχα από πάνω τους και προτιμούν να γεμίσουν εσένα ανασφάλειες, να μειώσουν τη δική σου αυτοπεποίθηση για να νιώσεις εσύ αδύναμος και να φύγεις. 

Το προτιμούν καλύτερα αυτό απ’ το να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους.

Θύμα αυτής της βίας, μπορεί να είναι ο καθένας μας, ή μπορεί να έχει ήδη υπάρξει, ή να συνεχίζει να είναι ή ακόμα χειρότερα να μην έχει καταλάβει πως είναι. 

Όλα επιτρέπονται. Καλό θα είναι, όμως, τη στιγμή που το συνειδητοποιείς, την ίδια κιόλας να αποχωρείς.

Να αποχωρείς και να μένεις μόνος σου. Κι η νίκη θα έρθει όταν έχεις κατανοήσει πλήρως τι σου συνέβη και πώς το επέτρεψες να συμβεί.

Δώσε όμως λίγο χρόνο στον εαυτό σου να το συλλάβει. Γιατί πολλοί έχουν την εντύπωση πως φτάνει το γεγονός ότι το έζησες και το κατάλαβες. Όμως δεν του επέτρεψες να ισορροπήσει. Κι αν αυτό δε γίνει, 99% θα πέσεις θύμα ξανά.

Έκανες λάθος, επέτρεψες να συμβεί, όμως μη γίνεις τώρα εσύ ο θύτης του εαυτού σου. 

Μάλωσε τον εαυτό σου όσο του αξίζει και προχώρησε. Ενίσχυσε την εμπιστοσύνη σου σ’ αυτόν και προχώρησε παρακάτω.

Ξεκίνα απ’ το να θυμάσαι πόσο δυνατός είσαι. Τόλμησες να κλείσεις μία πόρτα που άλλοι δεν μπορούν καν να αγγίξουν. 

Και στο τέλος, θα γίνεις εσύ η κυρίαρχη δύναμη του εαυτού σου. Θα τον σέβεσαι και θα τον εκτιμάς κι αυτό θα επιβάλλεις πια σε κάθε έναν που συναντάς.

epirusblog.gr
5 of 5
Ψυχολογική βία: Πώς να προχωρήσεις παρά κάτω
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6521788782707763896
item