Άρτα: Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η αποκατάσταση του Ιμαρέτ Άρτας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 1.633.000 ευρώ εντάσσεται το έργο «Βελτίωση και Αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους Ιμαρέτ».

Ήδη το Τεχνικό Δελτίο έχει υπογραφεί από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω του ΥΠ.ΠΟ. στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτηριακού συγκροτήματος του τεμένους με απώτερο στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Τέμενος Ιμαρέτ θα λειτουργεί ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο. Για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία των υποδομών του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου και γενικά την προστασία του υπεύθυνη θα είναι η Ε.Φ.Α. Άρτας ως αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ιμαρέτ Άρτας


Το Ιμαρέτ είναι ένα σημαντικό μνημείο και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας. Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας. 

Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Το τζαμί υπήρξε θέατρο μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο. Το 1938 με βασιλικό διάταγμα το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η αποκατάσταση του Ιμαρέτ Άρτας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4879941559456950812
item