Κόντρα Σταϊκούρα-Τσακαλώτου για την οικονομία: «Αλαζονική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», «Χρεοκοπήσατε τη χώρα»

Την τιμητική τους είχαν η οικονομία και η ανάπτυξη στην αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός των Οικονομικών, χαρακτήρισε αλαζονική και τυχοδιωκτική την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης, γεγονός που οδήγησε τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε πως η Ελλάδα ήταν όντως η μόνη χώρα σε ενισχυμένη εποπτεία και σημείωσε: «Ποια ήταν η διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες που πέρασαν από μνημόνια; Εμείς είχαμε τέσσερις συναντήσεις με τους θεσμούς ενώ οι άλλοι δύο. Ντροπή σας και ψεύτης και αλαζόνας και τυχοδιώκτης. 

Σας επιστρέφω όσα μας είπατε και δεν αντέχεται τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης από σας. Αυτοκριτική για αυτά που τράβηξε ο λαός από τη παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα. Ποτέ δεν με έχετε ακούσει να μιλάω έτσι 11 χρόνια τώρα».

Σταϊκούρας σε Τσακαλώτο: Δεν είναι η πρώτη φορά που εκνευρίζεστε

«Στα 11 χρόνια κ. Τσακαλώτο που είστε εδώ δεν είναι η πρώτη φορά που εκνευρίζεστε αλλά είναι εντονότερος όταν είναι θετικά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής. 

Ο καλύτερος σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών είναι η ψυχραιμία και αυτή είναι η δική μου συμβολή και συμβουλή στα 16 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου. Χαίρομαι που εταίροι και θεσμοί σέβονται τις θυσίες Ελλήνων και για πρώτη φορά μίλησαν για ιστορική στιγμή», απάντησε με νόημα ο υπουργός.

Ο κ. Σταϊκούρας, διάβασε στο Σώμα δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για άλλες χώρες που βρέθηκαν σε ενισχυμένη εποπτεία και είπε: « καμία χώρα δεν μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Από τα μνημόνια πέρασαν όλοι στην κατάσταση που είναι σήμερα η Ελλάδα. Γιατί δεν πήγε η Ελλάδα σε αυτό το καθεστώς; Γιατί δεν σας είχαν εμπιστοσύνη».

«Ψυχραιμία», συνέχισε σχολιάζοντας την αντίδραση του κ. Τσακαλώτου από το βήμα: « συμφωνήσαμε συνεπώς πως η δήλωση αυτή είναι λάθος. Δεν είναι αληθής. 4 χρόνια η Ελλάδα αξιολογείται διαφορετικά από άλλες χώρες. Ήμασταν ένα ιδιαίτερο καθεστώς».

Σταϊκούρας: Βούλησή μας στηρίζοντας γενναία την κοινωνία να επιστρέψουμε στα πλεονάσματα το 2023

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρήση στοιχείων είτε από τη Eurostat είτε από την ΕΛΣΤΑΤ για να διαπιστώσει την βελτιωμένη κατάσταση της οικονομίας.

«Η χώρα έχει δαπάνες περισσότερες από τα έσοδα γιατί το πακέτο στήριξης ήταν πρωτόγνωρο σε ένταση και έκταση. Προσπάθεια και βούλησή μας είναι στηρίζοντας διαρκώς, γενναία και έντονα την κοινωνία, να γυρίσουμε το 2023 σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Γιατί αυτό είναι ουσιαστική προϋπόθεση να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Υπήρχαν ελλείμματα και έχουμε πτέρυγες της αντιπολίτευσης να λένε αυξήστε τα ελλείμματα», σημείωσε.

Σταϊκούρας για Τράπεζες: Καλό πρώτο βήμα, χρειάζονται περισσότερα

Μιλώντας νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σταϊκούρας, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των τραπεζών στο ζήτημα του επιτοκίου και του εξωδικαστικού συμβιβασμού ωστόσο ζήτησε περισσότερες ενέργειες από αυτές.

«Μέχρι ένα σημείο μπορεί το κόστος να το αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός και ο Έλληνας φορολογούμενος. Η λογική «τα κέρδη δικά μου, το κόστος δικό σου», δεν βρίσκει ανταπόκριση στη σημερινή Κυβέρνηση. 

Αντιθέτως, το κόστος πρέπει να μοιράζεται και με το τραπεζικό σύστημα, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την ανάγκη διατήρησης της κουλτούρας πληρωμών», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «χθες οι συστημικές τράπεζες εξέδωσαν Δελτίο Τύπου. 

Σε αυτό αποτυπώνουν τη – συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή – πρόταση για την επιδότηση δόσεων δανείων ευάλωτων ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο ή με δάνειο μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους. Αυτή η πρόταση, η οποία – για πρώτη φορά – είναι με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, θα υλοποιηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «οποιαδήποτε αλλαγή των χαρακτηριστικών του σχήματος, είτε αναφορικά με τη μεγέθυνση της περιμέτρου, είτε με το ποσοστό επιδότησης της δόσης, θέτει σε κίνδυνο την υφιστάμενη εποπτική αξιολόγηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, τους δείκτες δανείων σε καθυστέρηση και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Και αυτό πρέπει να αποφευχθεί. 

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές προτάσεις, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εγκρισιμότητας στον εξωδικαστικό μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων – για πρώτη φορά – και των ενήμερων δανειοληπτών που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη μειωθεί τα επιτόκια στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, και υφίσταται καθολική έγκριση των ρυθμίσεων σε δανειολήπτες ελβετικού φράγκου.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.367 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 437 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 350 ρυθμίσεις οφειλών.

Με αυτά τα στοιχεία, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός καθίσταται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο ρύθμισης οφειλών της τελευταίας δεκαετίας.

Σταϊκούρας για Τράπεζες: Δεν είμαστε ακόμα ικανοποιημένοι - Απαιτείται περισσότερη δουλειά

Απαιτείται περισσότερη δουλειά, κυρίως από τους διαχειριστές δανείων. Οι τράπεζες αποδέχονται ότι υφίσταται – το τελευταίο διάστημα – σημαντική απόκλιση στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, και δεσμεύονται να αναθεωρήσουν την πολιτική επιτοκίων. Οι τράπεζες σχεδιάζουν και επανεξετάζουν μειώσεις προμηθειών για διάφορες απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει 12 συγκεκριμένες προμήθειες οι οποίες χρήζουν αναπροσαρμογής από το τραπεζικό σύστημα. Συμπερασματικά, αυτές οι προτάσεις των τραπεζών αποτελούν ένα καλό, πρώτο βήμα. Σήμερα, έχουμε τα πρώτα, θετικά αποτελέσματα. 

Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα, άμεσα. Πιστεύουμε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Άλλωστε, αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας του συστήματος και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού».


epirusblog.gr
5 of 5
Κόντρα Σταϊκούρα-Τσακαλώτου για την οικονομία: «Αλαζονική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», «Χρεοκοπήσατε τη χώρα»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2143757441431489287
item