Άρτα: Την Άρτα επισκέφτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Εργατικό Κέντρο Αρτας μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε Αρτα και Πρέβεζα, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ν. Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας...
Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας αφού ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και για την αναλυτική ενημέρωση που παρείχαν οι εκπρόσωποι των φορέων γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον λαό της περιοχής, όλους όσοι βρίσκονται με το μέρος των καταπιεσμένων απέναντι στους λίγους που έχουν την εξουσία και την ιδιοκτησία επισήμανε: «Γιατί τελικά η απάντηση στα προβλήματα και τα ερωτήματα που τίθενται για το πώς θα βρούμε μια διέξοδο από την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνει ο λαός βρίσκεται στην απόφαση και δράση» του λαού, στην κατεύθυνση εναντίωσης σε όσα μας καταπιέζουν, σε όσους μας εκμεταλλεύονται, σε όσους υπόσχονται αλλά δεν λύνουν προβλήματα, σε όσους έχουν το πάνω χέρι και εκμεταλλεύονται όλους τους κάτω".

Τόνισε ακόμα ότι «εμείς δεν ξεχωρίζουμε τον λαό μας αν είναι δεξιός, αριστερός, τι ψήφισε, κυρίως ο λαός είναι ενωμένος ταξικά είτε είναι εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας, όλοι αυτοί που έχουν κοινά συμφέροντα», απέναντι στους λίγους, στην αστική τάξη, στο μεγάλο κεφάλαιο, που απομυζούν τον ιδρώτα του λαού».

Πρόσθεσε ότι «η μία κρίση διαδέχεται την άλλη και τα προβλήματα του λαού δεν τελειώνουν, «πριν ήταν η οικονομική κρίση, πήγε να "γελάσει το χειλάκι" με μια μικρή ανάκαμψη, με την ελπίδα μήπως ανέβει λίγο το εισόδημα των εργαζομένων, ξανά ήρθε η πανδημία και σήμερα νέα οικονομική κρίση έρχεται, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιδράσει και την Ελλάδα», σημειώνοντας πως και η όποια ανάπτυξη υπάρχει στον καπιταλισμό δεν είναι για τον λαό.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να προετοιμάζεται το κίνημα, ο λαός για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, και φυσικά μπροστά σε μια ενδεχόμενη νέα κρίση, και με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, που κλιμακώνεται και μπορεί να πάρει αμπάριζα κι άλλους λαούς, και την Ελλάδα, που είναι στόχος αντιποίνων στο πλαίσιο των ανταγωνισμών».

«Αρα ο πλούτος συγκεντρώνεται, μεγαλώνει η φτώχεια, οι κοινωνικές διαφορές και μπαίνει επί τάπητος το ερώτημα που θέσατε όλοι: Τι θα κάνουμε;», επεσήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «Το οικονομικό μοντέλο, το κοινωνικοοικονομικό σύστημα όπου ζούμε, το καπιταλιστικό, με διάφορες συνταγές διαχείρισης αλλά στην ίδια ρότα, αποδεικνύεται ότι είναι αδιέξοδο. 
Αντιλαϊκός είναι αυτός ο δρόμος, ενάντια στα συμφέροντα των πολλών, της πατρίδας μας, αυτό αποδεικνύεται, όσο κι αν κάποιοι θολώνουν τα νερά».

«Αρα», συνέχισε, «μέσα στα σωματεία, στους συλλόγους, στις γειτονιές θα τίθεται αυτό το ερώτημα, αλλά για να δούμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε, πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε», ποιος υλοποιεί τον σημερινό αδιέξοδο δρόμο. 
Και έφερε μια σειρά παραδείγματα: «Ας πούμε ότι μειώνεται ο πληθυσμός στον νομό Αρτας εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας, την ώρα που οι επενδυτές έρχονται αλλά έρχονται για τα κέρδη τους, για την τσέπη τους, και μετράνε μόνο την κερδοφορία τους. 
Ο,τι δεν αποφέρει κέρδος το αφήνουν στην άκρη, ακόμα κι αν έτσι βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών. Είναι γνωστές οι συνθήκες, τα χαμηλά μεροκάματα κ.λπ., αυτά είναι χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμπλήρωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και με την αγροτική παραγωγή, «που θα μπορούσε να θρέφει την Ελλάδα και να κάνουμε και εξαγωγές, αλλά ο αγρότης δεν μπορεί να παράγει την επόμενη χρονιά, γιατί το κόστος είναι τεράστιο, αυξήθηκαν όλα, τα λιπάσματα, τα καύσιμα κ.λπ. 
Το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, των κατώτατων εγγυημένων τιμών, τα αιτήματα που διεκδικεί το αγροτικό κίνημα και με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων πρέπει να είναι στο κέντρο της διεκδίκησης. 
Αυτό κάνουμε, παλεύουμε παντού», για να λυθούν ζητήματα όπως για το αφορολόγητο πετρέλαιο, για να καταργηθούν το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων και τα πρόστιμα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει τους αγρότες για τις φυσικές καταστροφές.
Picture
Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι πέρα από το κυβερνών κόμμα, που δεν έχει κανέναν τέτοιο σκοπό, υπάρχουν και κόμματα της αντιπολίτευσης «που στα λόγια συμφωνούν, αλλά όταν φέρνει το ΚΚΕ τροπολογίες τέτοιες στη Βουλή δεν σηκώνουν το χέρι να ψηφίσουν», ξεκαθαρίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι «πρέπει να τους πιέσετε, η άσκηση μέγιστης πίεσης μπορεί να δώσει ανάσα ανακούφισης».

«Αυτά είναι άμεσα, αν δεν τα παλέψει το κίνημα και δεν βγούμε στους δρόμους και δεν πιέσουμε, δεν θα έχουμε αποτελέσματα», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ακόμα ότι «με την πολιτική της ΕΕ, των κρατών της, που είναι να μειωθεί, να καταστραφεί ο μικρός παραγωγός και να συγκεντρωθεί ο πλούτος σε λίγα χέρια, στους καπιταλιστές, στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, και εδώ χρειάζεται η συλλογικότητα, η συνεταιριστική οργάνωση», ξεκαθαρίζοντας για την αντίληψη του ΚΚΕ ότι «δεν μιλάμε για συνεταιρισμούς σαν αυτούς που έχουμε γνωρίσει» και οι οποίοι δημιουργούν νέα προβλήματα. 
«Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της αγροτιάς στο δικό μας σχέδιο έχει να κάνει και με μείωση του κόστους παραγωγής μέσω των κοινών δράσεων - εργασιών που θα συναποφασίζουν όλοι οι συνεταιρισμένοι αγρότες. 
Εχει να κάνει με την προστασία της παραγωγής από τα φυσικά φαινόμενα, που απαιτεί υποδομές, συνεννόηση με το κράτος, την εξουσία, που θα την έχει η εργατική τάξη, και βέβαια θα υπάρχει εξασφαλισμένη διάθεση της παραγωγής», ώστε να διασφαλίζεται ότι η παραγωγή θα διακινείται για να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες αλλά και για ανταλλαγές σε ισότιμη βάση με άλλες χώρες.

«Και εδώ επίσης πρέπει να αναμορφώσεις συνολικά την ύπαιθρο, γιατί για να κάτσει ο νέος ο αγρότης εκεί, πρέπει και το χωριό, η κωμόπολη να αναβαθμιστεί με Κέντρο Υγείας, με νοσοκομεία δίπλα, με σχολεία, από παιδικό σταθμό έως Λύκειο για να πάνε τα παιδιά τους, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, γιατί νέοι άνθρωποι είναι και είμαστε στον 21ο αιώνα, ο νέος θέλει να ζήσει τη ζωή του, έτσι θα κρατηθεί στην επαρχία». 
Αυτά, υπογράμμισε, μπορεί να τα διασφαλίσει μόνο το επιστημονικό κεντρικό σχέδιο από ένα σοσιαλιστικό - εργατικό κράτος, και όχι η αναρχία του κεφαλαίου, όπου το κίνητρο είναι το κέρδος.

"Αποφασιστική ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ"
Picture
Ιδιαίτερα στάθηκε και στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει με σφοδρότητα και τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ, σημειώνοντας πως «γίνεται πολλή σπέκουλα, είναι τεράστιο θέμα, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που θα μπορούσε να έχει επιλυθεί, γιατί βασικό εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης». Ενώ επεσήμανε ότι - όπως είχε ειπωθεί προηγουμένως και στη σύσκεψη - δεν έφερε ο πόλεμος την ενεργειακή ακρίβεια, αλλά επιτάχυνε διαδικασίες, αφού αυτή είχε ξεκινήσει από πριν, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, για να πάμε στην «πράσινη μετάβαση», να κλείσουμε τον λιγνίτη, για να εξαπλωθούν τα φωτοβολταϊκά και οι ΑΠΕ χωρίς σχέδιο. «Και λιγνίτης χρειάζεται, και ΑΠΕ, και γεωθερμία χρειάζεται, και υδροηλεκτρισμός χρειάζεται, που έχουμε, και υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο, που τα έχει η Ελλάδα και μπορεί με ένα κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, με τέτοια εξουσία και προγραμματισμό, να τα αξιοποιήσει προς όφελος των λαϊκών αναγκών», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επεσήμανε δε ότι και το τεράστιο πρόβλημα με την Υγεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που είναι υποβαθμισμένη, χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, είναι ζητήματα διεκδίκησης για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

«Εμείς καταθέσαμε προχτές ορισμένες τροπολογίες, θα πάρουμε τα υπομνήματά σας, θα κάνουμε Ερωτήσεις, θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή, δεν το υποτιμούμε, κυρίως βέβαια η πάλη είναι στον δρόμο, από εκεί πιέζονται οι κυβερνώντες», υπογράμμισε, ενημερώνοντας για τις τροπολογίες που κατέθεσε πρόσφατα το ΚΚΕ, π.χ. για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ κ.λπ., προσθέτοντας ότι «δεν τις ψήφισε κανένα κόμμα. Δεν περιμέναμε από τη ΝΔ, αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τις ψήφισαν» και καλώντας τους παρευρισκόμενους «να μας απασχολήσει το γιατί. Εμείς λέμε, γιατί δεν θέλουν να δεσμευτούν, γιατί βλέπουν για τον εαυτό τους έναν ρόλο μελλοντικού κυβερνητικού εταίρου και δεν θέλουν να δεσμευτούν».

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να μάχεται για τα δίκια του λαού και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το ενισχύσουν και στην κάλπη, και να συμπορευτούν αγωνιστικά μαζί του.

(Με πληροφορίες από ​902.gr)
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Την Άρτα επισκέφτηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6456802387067605843
item