Γιάννενα: Και η διαβούλευση για τη λίμνη αρχίζει

Μετά από αρκετό καιρό, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τη λίμνη Παμβώτιδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή είναι έτοιμη.

Από σήμερα, όπως ανακοινώθηκε, η μελέτη αυτή που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Λίμνης Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων τίθεται σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας https://ypen.gov.gr/diavouleusi.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει για έναν μήνα και θα ακολουθήσει η εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.

Στη Λίμνη Παμβώτιδα και στα Ιωάννινα μελετήθηκαν δύο περιοχές «Natura 2000».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η πρώτη περιοχή με έκταση 26.000 στρέμματα ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών και προστατεύεται ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Ν.1469/1950, N.5351/1932), ενώ η δεύτερη με έκταση 225.000 στρέμματα ανήκει στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας και σε αυτήν υπάγεται το Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων το οποίο προστατεύεται ως αισθητικό δάσος με το Π.Δ. 306/Α/1976.

Οι δύο περιοχές εντάχθηκαν σε μια συνολικότερη έκταση με τον χαρακτηρισμό σΠΠΒ (σύνθετη Περιοχή Προστασίας της Βιοποικιλότητας), τα όρια της οποίας προέκυψαν από τη σύνθεση των περιοχών GR2130005 και GR2130012.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, τα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών δεν έχουν ως αντικείμενο τον καθορισμό ή την τροποποίηση χρήσεων σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως, δηλαδή δεν επηρεάζουν τον αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Επομένως, δεν προτείνονται ούτε εφαρμόζονται χρήσεις γης σε περιοχές εντός σχεδίου.

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς σημειώνει: «Σήμερα, ύστερα από δεκαετίες, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα και τα Ιωάννινα. Βγαίνει σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που θα οδηγήσει στο πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα.

Προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα στηρίζουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία, αλλά με συγκεκριμένους όρους και κανόνες για τις επενδύσεις. 

Σας προσκαλώ να γίνετε αρωγοί αυτής της προσπάθειας, συμμετέχοντας στη διαβούλευση που ξεκινά. Με τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των πολιτών θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις και θα πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Και η διαβούλευση για τη λίμνη αρχίζει
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8055899536000621232
item