Λουτρά Πόζαρ: Βουτιές κάθε εποχή του χρόνου στις διάσημες ιαματικές πηγές

Τα Ιαματικά Λουτρά Πόζαρ ή αλλιώς Λουτρά Λουτρακίου ή Αριδαίας βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, 13 χλμ. μετά την ιστορική Αριδαία, κοντά στο Λουτράκι της Πέλλας (μόλις 3 χλμ.) και περίπου 35 χλμ. από την Έδεσσα.

Πρόκειται για μεταλλικές πηγές, που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο.

Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση, ενώ τα νερά βοηθάνε στην καταπολέμηση κυκλοφορικών, αναπνευστικών, ρευματοειδών, γυναικολογικών και δερματολογικών παθήσεων.

Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν “Τόπλιτσα”, που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: “Θερμοπόταμος”.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. 

Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Τα ιαματικά ζεστά νερά που αναβλύζουν από το βουνό, δημιουργούν μια απίστευτη εμπειρία για όποιον αποφασίσει να δοκιμάσει μια βουτιά κάθε εποχή του χρόνου και ειδικά τον χειμώνα! 

Το νερό εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, ώσπου ζεσταίνεται, ανεβαίνει ξανά στην επιφάνεια και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Την επίσκεψη στα λουτρά μπορείτε να συνδυάσετε με πολλές ακόμη δραστηριότητες εκτός από ιαματικό τουρισμό. Άλλωστε τα Λουτρά Πόζαρ είναι πολύ κοντά και στο βουνό για όσους αγαπούν τις ορεινές δραστηριότητες!

Από την Αριδαία, απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα. Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος της Ελλάδας με υψόμετρο 2524 μ. και είναι ένα τέλειο χειμερινό σημείο για όσους θέλουν να κάνουν σκι ή να απολαύσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης στα σαλέ!

Δείτε το βίντεο


epirusblog.gr
5 of 5
Λουτρά Πόζαρ: Βουτιές κάθε εποχή του χρόνου στις διάσημες ιαματικές πηγές
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2920609058167331766
item