Πώς τα παραμύθια ωφελούν τα παιδιά;

Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια, είχε πει ο Αλμπερτ Άινσταιν.

Και αυτές οι ιστορίες των παραμυθιών είναι κάτι περισσότερο από το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Απεικονίζουν πραγματικά ηθικά διδάγματα μέσω των χαρακτήρων και της αρετής που παρουσιάζονται στις ιστορίες.

Δεν αιχμαλωτίζουν μόνο τη φαντασία των νεαρών μυαλών, αλλά ενισχύουν επίσης τη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες συλλογισμού τους.

Ένα παιδί μαθαίνει πολλά, απλά και μόνο, ακούγοντας αυτές τις εκπληκτικές ιστορίες. Δημιουργείται επίσης ένας ιδιαίτερος δεσμός γονέα-παιδιού, όταν οι γονείς διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά τους.

Τα παραμύθια μπορεί να μεταφέρουν τα παιδιά στη χώρα της φαντασίας, αλλά καθώς μεγαλώνουν, οι ηθικές αλήθειες αυτών των ιστοριών παραμένουν στην καρδιά και το μυαλό τους.

Και μπορεί να μην πιστεύουν όλοι οι γονείς στη σημασία των παραμυθιών για τα παιδιά, μελέτες όμως δείχνουν ότι τα παραμύθια φέρνουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του νεανικού μυαλού.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι τακτικές δραστηριότητες αφήγησης παραμυθιών μπορούν να βοηθήσουν στη διεύρυνση του λεξιλογίου ενός παιδιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τους χαρακτήρες των ιστοριών και αυτό τα βοηθά να συνδέσουν την κατάσταση με τη δική τους ζωή.

Οι ειδικοί της προσχολικής εκπαίδευσης λένε ότι τα παραμύθια είναι σημαντικά επειδή επιτρέπουν στα παιδιά να βιώσουν πράγματα στο μυαλό τους πριν τα βιώσουν στον πραγματικό κόσμο. 

Σε αυτές τις ιστορίες, όλα μπορούν να συμβούν, αλλά στο τέλος της ιστορίας, υπάρχει μια λύση.

Τα παιδιά μαθαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν στην πραγματική τους ζωή, διδάσκοντας στα παιδιά να είναι αισιόδοξα.

Είναι ευκαιρία τώρα που τα παιδιά έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο να τους κάνετε δώρο παιδικά βιβλία. Και για να είστε στο πνεύμα των εορτών βρήκαμε τρία βιβλία με χριστουγεννιάτικες ιστορίες.

epirusblog.gr
5 of 5
Πώς τα παραμύθια ωφελούν τα παιδιά;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4077626072813370784
item