Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα θα επιμείνει σε κοινή ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση

Η ΕΕ αποχαιρετά το 2022 με δυο συνόδους κορυφής, αλλά χωρίς να έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το ταραγμένο για όλο τον πλανήτη 2022 θα βρει τους 27 ηγέτες της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες να συζητούν, εκτός από το σκάνδαλο που ταλανίζει το ευρωκοινοβούλιο, και άλλα θέματα όπως η στήριξη στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην Ε.Ε και τον Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα λάβει χώρα στη βελγική πρωτεύουσα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – ASEAN θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong, τον Πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Prayut Chan o Cha και τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ.

Χώρες μακρινές αλλά με πολλά κοινά ζητήματα ιδιαίτερα στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας και της ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό. 

Παράλληλα αυτό που συνδέει την Ελλάδα με τις χώρες αυτές είναι ζητήματα θαλασσίου εμπορίου, ελεύθερης ναυσιπλοϊας και θαλάσσιας ασφάλειας. 

Επίσης, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα είναι οι προκλήσεις ασφαλείας, το εμπόριο, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η επισιτιστική ασφάλεια.

Την Πέμπτη, ημέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 27 ηγέτες θα ακούσουν και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί σε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει καταθέσει προτάσεις από την πρώτη στιγμή για μια κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Η Ελλάδα, έχει ρίξει στο τραπέζι τις ιδέες της τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και την προστασία των καταναλωτών από την μεγάλη ευμεταβλητότητα των αγορών, όσο και σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προμήθειες και την ασφάλεια εφοδιασμού.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι ακόμα και τώρα, την ύστατη ώρα και με τον χειμώνα να έχει έρθει η Eλλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των τιμών ενέργειας.

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED9 στο Αλικάντε, η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα στο ζήτημα των προμηθειών ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Οι 27 θα συζητήσουν επίσης και θα αναζητήσουν κοινό τόπο για την ασφάλεια κα την άμυνα – σε συνέχεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών του περασμένου Μαρτίου. Επίσης, θα συζητηθούν οι ευρωατλαντικές σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με αιχμή την οικονομική συνεργασία και την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα θα επιμείνει σε κοινή ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8425336005383319706
item