Σκρέκας: Διπλάσια η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιανουάριο -«Σβήνεται» το 87% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά

Με τη δέσμευση ότι «το 2023 όλοι οι καταναλωτές θα είναι θωρακισμένοι απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια» ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην «ιστορική συμφωνία για το πλαφόν των 180 ευρώ» για το φυσικό αέριο, η οποία, όπως είπε, θα έχει θετικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι πρόκειται για μια λύση αναγκαία και απαραίτητη και σημείωσε ότι αν αυτός ο μηχανισμός είχε εφαρμοστεί νωρίτερα «θα είχαμε γλιτώσει τεράστια ποσά που δαπανήσαμε για την εισαγωγή του φυσικού αερίου».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «η Ευρώπη απέδειξε τι σημαίνει αλληλεγγύη σε κρίσιμες στιγμές, ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι το μεγάλο όπλο της ενωμένης Ευρώπης».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατούν στην Ευρώπη. Πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός με επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ζήτησε την εφαρμογή του πλαφόν στο φυσικό αέριο».

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου

Στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε ότι σε εθνικό επίπεδο είναι αμετάθετος ο στόχος της κυβέρνησης για στήριξη όλων των καταναλωτών. «Το ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ, διπλάσιο από αυτό που αξιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο» ανέφερε ακολούθως. 

Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των χρημάτων, εξήγηση, προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και εταιρειών προμήθειας.

Βάσει των ανακοινώσεων του υπουργού, 9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τον τρόπο αυτό απορροφάται το 87% των αυξήσεων.

Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας για τα νοικοκυριά:

Έως 500 Kwh: 330 ευρώ /Mwh – Αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά, απορροφάται το 87% των αυξήσεων

Aπό 501 έως 1000 kWh:  280 ευρώ /Mwh. Αν το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ /Mwh.

Πάνω από 1001KWh: 190 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ/MWh

epirusblog.gr
5 of 5
Σκρέκας: Διπλάσια η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιανουάριο -«Σβήνεται» το 87% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3817588549786242980
item