5 απλοί τρόποι για να διαχειριστείτε την αναβλητικότητα

Για πολλούς η αναβλητικότητα είναι μια μυστηριώδης δύναμη που τους εμποδίζει να ολοκληρώσουν σημαντικές υποχρεώσεις.

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι βλέπουν την αναβλητικότητα σαν συμπεριφορά αποφυγής, ένα λάθος μηχανισμό αντιμετώπισης στον οποίο «υποκύπτουν κάποιοι άνθρωποι για να νιώσουν καλά».

Συνήθως συμβαίνει όταν έχουμε να κάνουμε κάτι σημαντικό που μας φοβίζει ή μας αγχώνει,οπότε καταλήγουμε να χρονοτριβούμε. 

Αυτή η εναλλακτική μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα για λίγο, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα μας εκδικείται!

Πώς να γίνεις παραγωγική

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η τυπική συμβουλή «σταμάτα να χάνεις το χρόνο σου και στρώσου στη δουλειά» είναι αναποτελεσματική, αφού η αναβλητικότητα δεν ελέγχεται εύκολα. Μπορείς όμως να τη διαχειριστείς;

1. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, γι’ αυτό όταν έχετε να εκτελέσετε μια εργασία που δεν σας ενθουσιάζει, ξεκινήστε από τα βασικά. Αν, για παράδειγμα, έχετε να προετοιμάσετε μια παρουσίαση, γράψτε για αρχή μόνο τον σκελετό της. 

Είναι ευκολότερο να συνεχίσετε, αφού έχετε κάνει το πρώτο βήμα, το οποίο συνήθως είναι και το πιο δύσκολο. 

Μόλις κάνετε την αρχή, υποσυνείδητα επαναξιολογείτε την κατάσταση και τελικά συνειδητοποιείτε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα.

2. Σπάστε κάτι σε κομμάτια. Αντί να προσπαθείτε με το ζόρι να ολοκληρώσετε μια εργασία, είναι προτιμότερο να τη χωρίσετε σε επιμέρους κομμάτια. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και η επίτευξη ενός μικρότερου στόχου μάς κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Το μικρά αυτά βήματα είναι η ώθηση που χρειάζεστε για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας.

3. Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον σας! Κινητό, τηλεόραση, τάμπλετ. Αν όλα αυτά βρίσκονται γύρω σας την ώρα που προσπαθείτε να κάνετε κάτι, είναι πολύ πιθανό να διακόψετε την όποια εργασία, για να ακούσετε τις ειδήσεις, να διαβάσετε τα μηνύματα που ήρθαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, να θαυμάσετε τις τελευταίες αναρτήσεις στο Instagram. 

Η λύση; Αποσυνδεθείτε. Αφήστε π.χ. το κινητό τηλέφωνο σε ένα άλλο δωμάτιο ή κλείστε το WiFi.

5. Δείτε τι θα κερδίσετε. Οι αναβλητικοί άνθρωποι επικεντρώνονται περισσότερο στα βραχυπρόθεσμα κέρδη (προς στιγμήν αποφεύγουν το αρνητικό συναίσθημα που σχετίζεται με την εργασία) και όχι στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα (το άγχος που θα προκαλέσει η διαρκής αναβολή, καθώς και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει). 

Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. 

Ποιο θα είναι το όφελος για εσάς από την ολοκλήρωσή του; Αν π.χ. έχετε αναβάλει τον καθαρισμό της αποθήκης, φανταστείτε πόσο ικανοποιημένοι θα νιώσετε όταν τη δείτε τακτοποιημένη, και πόσο εύκολα θα βρίσκετε πια αυτό που θέλετε.

epirusblog.gr
5 of 5
5 απλοί τρόποι για να διαχειριστείτε την αναβλητικότητα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6306556329768512656
item