Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Έχουν γίνει πάνω από 70 μετασεισμοί»

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Εύβοιας, μετά την ισχυρή δόνηση των 4,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/12).

Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ότι «είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός», επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί «πάνω από 70 μετασεισμοί», ενώ, όπως είπε, «υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα».

O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. Ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα 24ωρο με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ξεκινούν οι έλεγχοι σε κτίρια μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. 

Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Εν τω μεταξύ, από τα 4,9 Ρίχτερ δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Επίσης σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.


epirusblog.gr
5 of 5
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Έχουν γίνει πάνω από 70 μετασεισμοί»
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 792377007285632012
item