Τρίτη και 13: Πώς καθιερώθηκε η πιο γρουσούζικη μέρα;

Η πιο γρουσούζικη ημέρα θεωρεί η σημερινή, Τρίτη και 13. Και αν πολλοί από εμάς κάνουμε τον σταυρό μας μη μας τύχει σήμερα κάτι κακό, κανείς δεν γνωρίζει από πού και γιατί ξεκίνησε αυτή η παράδοση στην Ελλάδα.

Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι αρνούνται να καθίσουν σε θέση με το 13 σε λεωφορεία ή αεροπλάνα, ενώ στα περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχει η σειρά καθισμάτων «13», αλλά και ούτε αριθμός πτήσης 13. Στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Πάντως, υπάρχει μέχρι και φοβία…που ονομάζεται «triakaidekaphobia» και την έχουν όσοι τρέμουν στο άκουσμα του αριθμού 13.

Πάντως, η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετούς ισπανόφωνους λαούς, αντίθετα οι Αγγλοσάξονες και οι Αμερικάνοι θεωρούν την Παρασκευή και 13 ως γκαντέμικη ημέρα.

Οι Ισπανοί λένε «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι», θεωρώντας την εξαιρετικά κακότυχη. Στην Ελλάδα, όμως, οι ρίζες του… κακού βρίσκονται στα βιβλία της Ιστορίας και στα… άστρα.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης η αιτία

Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το γεγονός της Άλωσης.

Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γκαντέμικη, διότι την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

Φυσικά, αμφότερες οι ημερομηνίες δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθούν ως πηγή του κακού, με τις ρίζες της.. γκαντεμιάς να εντοπίζονται στους αριθμούς 13 και 3 (Τρίτη ημέρα της εβδομάδας) και στα άστρα.

Ο αριθμός 13 και η Τρίτη

Αρχικά, το 13 θεωρούνταν για χιλιάδες χρόνια ως ανεπιθύμητος αριθμός, καθώς σπάει την αρμονία του «τέλειου» 12. 

Η μέρα έχει δύο 12ωρα, ο χρόνος έχει 12 μήνες, οι μαθητές του Χριστού ήταν 12, τα Ευαγγέλια της Εκκλησίας μας είναι 12, οι άθλοι του Ηρακλή ήταν 12, οι φυλές του Ισραήλ ήταν 12, οι ιμάμηδες των Αλεβήδων ήταν 12, οι οι θεοί του Ολύμπου ήταν επίσης 12 κ.ο.κ. 

Αν σε όλα αυτά τα… ιδανικά 12άρια προστεθεί ακόμα ένα νούμερο, τότε το 13 προκαλούσε ανησυχία στους λαούς. Τέλος, όσον αφορά τον γκαντέμικο αριθμό, το 13 αντιστοιχεί στον θάνατο στις κάρτες Ταρώ.

Όσον αφορά τον συνδυασμό της Τρίτης με το 13, αυτό έχει να κάνει με μια άλλη προκατάληψη. Η Τρίτη, ως η 3η κατά σειρά ημέρα της εβδομάδας, κουβαλά αρνητικό συναισθηματικό φορτίο. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο λαός συνηθίζει να λέει πως μια σειρά από κακά ολοκληρώνεται όταν αυτά συμβούν τρις («τρίτωσε το κακό»).

Η εξήγηση βρίσκεται στα άστρα

Άλλη μία πιθανή εξήγηση για το γρουσούζικο της ημέρας στηρίζεται στην αστρολογία. Σύμφωνα με αυτή, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. 

Γι’ αυτό η ώρα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Τρίτη να αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Μέχρι και στον κινηματογράφο

Τη… γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης. 

Η ταινία είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, του Νίκου Σταυρίδη, που βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού του συμμαθητή -τον ρόλο τον οποίο έχει ο Γιάννης Γκιωνάκης- πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.

epirusblog.gr
5 of 5
Τρίτη και 13: Πώς καθιερώθηκε η πιο γρουσούζικη μέρα;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5985493172153277217
item