Εφορία: Οι 11 προθεσμίες που λήγουν την Παρασκευή 30/12/2022

Τελευταία ημέρα σήμερα Παρασκευή 30/12 για να κλείσουν οι φορολογούμενοι σειρά υποχρεώσεων που αφορούν στο έτος που φεύγει.

ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, και δόση ρύθμισης οφειλών είναι μόνο η αρχή, καθώς ο κατάλογος των υποχρεώσεων μεγαλώνει ανάλογα με την κάθε περίπτωση φυσικού η νομικού προσώπου.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και των ρυθμίσεων που «τρέχουν», να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν τα έτη 2017 και 2018, να τακτοποιήσουν έσοδα, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή κ.ά.

Συγκεκριμένα, στη λίστα των υποχρεώσεων που καταβάλλονται με δόσεις (κι όχι μόνο) και πρέπει να πληρωθούν σήμερα περιλαμβάνονται:

  • Η 8η δόση του ΕΝΦΙΑ (η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου).
  • Η 6η δόση του φόρου εισοδήματος για όσους δεν έχουν προχωρήσει στην εφάπαξ εξόφληση του ποσού (επίσης η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου)
  • Η 6η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Η δόση για όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών.

Όμως υπάρχει και μια σειρά ακόμα υποχρεώσεων που αφορά χιλιάδες φορολογούμενους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά συντάξεων: Συνταξιούχοι οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στα έτη 2017 και 2018 αναδρομικά αποδοχών για τα φορολογικά έτη 2016 και 2017 θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. 

Κάθε τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ξεχωριστά για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. 

Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε. 

Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2022. 

Η υποβολή μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty ή να υποβληθεί στην Εφορία.

Δηλώσεις από κληρονόμους: Οι κληρονόμοι πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021.

Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Δικαιολογητικά για επιστρεπτέα προκαταβολή: Υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Συμβολαιακή γεωργία: Υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022.

epirusblog.gr
5 of 5
Εφορία: Οι 11 προθεσμίες που λήγουν την Παρασκευή 30/12/2022
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 621241321065638328
item