Θεσπρωτία: Ναι στη διέλευση του αγωγού EASTMED από Ήπειρο και Θεσπρωτία , υπό όρους...

Θετική, με όρους, ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου EASTMED- Ελληνικό Τμήμα», ΔΕ Κομποτίου & Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά/Δ.Ε. Φιλοθέης & Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δ.Ε. Λούρου & Ζαλόγγου, Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας, Δ.Ε. Μαργαριτίου & Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας». 

Ο αγωγός EastMed θα εισέλθει στην Ήπειρο από την Αιτωλοακαρνανία και θα ακολουθήσει την πεδινή περιοχή βόρεια του Αμβρακικού Κόλπου, μεταξύ των οικισμών Περάνθη, Λουτρότοπος, Πολύδροσο και Ράχη. 

Συνεχίζοντας αρχικά δυτικά και μετά βόρεια - βορειοδυτικά διέρχεται δύο χιλιόμετρα νότια του οικισμού της Καμαρίνας, ένα km ανατολικά του οικισμού Χειμαδιό και 1,5 km δυτικά του οικισμού Καναλάκι. 

Στα  επόμενα 15 χιλιόμετρα ακολουθεί διαδρομή εντός πεδινής περιοχής με πορεία βορειοδυτική διερχόμενη ένα km δυτικά από τον οικισμό Σπαθαρέοι, 1,2 km δυτικά από τον οικισμό Μαργαρίτι, 500 m βόρεια από τον οικισμό Καρτέρι και καταλήγει στο Φλωροβούνι. 

Τα τρία βαλβιδοστάσια προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Ανέζα Άρτας, ένα σε περιοχή της Πρέβεζας και ένα κοντά στην Πάργα. Τα δύο που ζητά η Περιφέρεια είναι ένα στην είσοδο του αγωγού στην Ήπειρο και ένα στην κατάληξή του.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Σώματος ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Β. Γοργόλης. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON S.A.». 

 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη,  ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις.  

Όπως υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους της «IGI POSEIDON S.A.», η διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση και δεν αποτελεί αντικείμενο της ΜΠΕ όδευσης του αγωγού, ωστόσο οι προτάσεις που έγιναν θα υποβληθούν αρμοδίως. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Περιφέρεια «βάζει όρο, ώστε περνώντας από εδώ ο αγωγός φυσικού αερίου να γίνεται και διανομή στην Ήπειρο». «Είναι θέμα αρχής, είναι θέμα επιβίωσης για μας.

Δε νοείται να παίρνουμε αέριο, ούτε από πλοία, ούτε από βυτία, ούτε από δεξαμενές.

Η Ήπειρος δικαιούται στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας να έχει φυσικό αέριο», τόνισε ακόμη,  επισημαίνοντας και τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.  

Προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη διάθεση φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου, στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θετικής γνωμοδότησης,  ζητούνται:

  • Η αύξηση κατά δύο των βαλβιδοστασίων που περιλαμβάνει η μελέτη. Συγκεκριμένα προβλέπονται τρία στις περιοχές Ανέζας, ένα σε περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας και ένα κοντά στην Πάργα. Η πρόταση της Περιφέρειας είναι για ένα στην είσοδο του αγωγού στα όρια της Ηπείρου και για ένα στην απόληξη του Αγωγού στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. Η ύπαρξη βαλβιδοστασίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύνδεση σε δίκτυο ή σε μονάδα παροχέτευσης αερίου.

  • Η Περιφέρεια ζητά επίσης την κατασκευή και ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης (προβλέπεται ένας στο Φλωροβούνι) με προτεινόμενη θέση κοντά στο Λούρο της Πρέβεζας. 

«Συμπερασματικά η εξασφάλιση περισσότερων σημείων παροχέτευσης αερίου με βαλβιδοστάσια και η πιθανή κατασκευή μιας ακόμα μονάδας συμπιεσμένου αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνδεσης κατοικιών, επιχειρήσεων, βιομηχανικών περιοχών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους», καταλήγει η πρόταση της Περιφέρειας που περιλαμβάνεται στη θετική Γνωμοδότησή της επί της Μ.Π.Ε. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Ναι στη διέλευση του αγωγού EASTMED από Ήπειρο και Θεσπρωτία , υπό όρους...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1047746822087956176
item