Το ελληνικό drone VelosV3 συμπλήρωσε 4 μήνες αποστολών στις Κυκλάδες

Τον περασμένο Οκτώβριο, έγινε γνωστή η υλοποίηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολοκληρωμένου πιλοτικού έργου μεταφοράς φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού με drone, που διήρκεσε 4 μήνες. 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, από την Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία UCANDRONE, που είναι μέλος του EFA GROUP.

Στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά κατοικημένα νησιά του Αιγαίου. 

Το drone που χρησιμοποιήθηκε, εκτέλεσε καθημερινά προγραμματισμένες πτήσεις εξορμώντας από την Νάξο προς τις πέριξ ευρισκόμενες μικρονήσους Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα. Εκτέλεσε επίσης έκτακτες πτήσεις προς κάλυψη επειγουσών αναγκών.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας 5G και αναπτυχθήκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μέσω συγκέντρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας. 

Το πρόγραμμα κατέδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς με την χρήση του drone μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων και το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά κυρίως προσφέρονται πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Πρωταγωνιστής του πιλοτικού προγράμματος, ήταν ένα drone καθέτου αποπροσγειώσεως ελληνικής σχεδίασης και συναρμολόγησης, της εταιρείας Velos Rotors. 

Πρόκειται για το VelosV3 με μέγιστο μεικτό βάρος απογειώσεως μέχρι 25 κιλών, που επιτρέπει μεταφορά μέγιστου οφέλιμου φορτίου 16 κιλών. 

Το ίδιο το drone έχει βάρος 8,5 κιλά και φέρει συσσωρευτή βάρους 4-10 κιλών, από τον οποίο εξαρτάται η αυτονομία, που μπορεί να κυμανθεί από 30 μέχρι 90 λεπτά, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών. 

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το VelosV3 ανέρχεται σε 130 χ.α.ώ. και η μέγιστη ακτίνα δράσης από τον σταθμό ελέγχου 40 χλμ. 

Το VelosV3 προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές αποστολές χάρη στην ύπαρξη βάσης προσαρμογής τύπου ράγας κάτω από την άτρακτο, μήκους 55 εκ. με 14 “πυλώνες” ανά 4 εκ. που φέρουν ενσωματωμένες οπές, προσφέροντας 28 συνολικώς σημεία προσαρμογής φορτίου. 

Αυτό δίνει ευελιξία προσαρμογής και επιτρέπει προσαρμογή ακόμη και δύο διαφορετικών φορτίων ταυτοχρόνως. 

Επί παραδείγματι, εμπρός μπορούν να προσαρμοστούν δύο μικρές κάμερες (ημέρας και θερμική νυκτός) και πιο πίσω άλλος αισθητήρας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα drone ανάλογο σε έναν βαθμό, με το A900 της ισπανικής εταιρείας Alpha Unmanned Systems που προμηθεύτηκε το Πολεμικό Ναυτικό. 

Το χαρακτηριστικό καθέτου αποπροσγειώσεως (VTOL) για ένα drone αυτής της κατηγορίας, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς φορτίου σε σχέση με τα μικρά drone πολλαπλών στροφείων, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για την κάλυψη απαιτήσεων, μεταξύ άλλων και μεταφοράς φορτίων.

Από μηχανολογικής πλευράς, τα χαρακτηριστικά του VelosV3 προσεγγίζουν στρατιωτικές προδιαγραφές αφού έχει σχεδιασθεί με διπλό σύστημα ισχύος ηλεκτροκινητήρα και άλλα κρίσιμα υποσυστήματα επίσης διπλά (συσσωρευτές, σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων ταχύτητας, ιμάντων, γραναζιών).\

Αυτό το χαρακτηριστικό βελτιώνει την ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία λειτουργίας του drone, που είναι σχεδιασμένο για αντοχή σε άνεμο, βροχή, χιονόπτωση. Με προσθήκη κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ πιο εξειδικευμένο drone VTOL.


epirusblog.gr
5 of 5
Το ελληνικό drone VelosV3 συμπλήρωσε 4 μήνες αποστολών στις Κυκλάδες
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1285961301667178471
item