Η ενημέρωση των Αμερικανών για την προμήθεια CH-47F και αναβάθμιση CH-47D

Σε σταυροδρόμι – γρίφο βρίσκεται η Αεροπορία Στρατού μετά από τις απαντήσεις που έχουν ληφθεί από αμερικανικής πλευράς, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των ελικοπτέρων μεταφορών και τις μελλοντικές προοπτικές τους.

Προ ημερών γράφαμε ότι στο αίτημα από 20 Νοεμβρίου 2021 του ΓΕΣ για Τιμή & Διαθεσιμότητα (P&A) προμήθειας μέχρι 48 ελικοπτέρων Black Hawk, δεν έχει ληφθεί ακόμη απάντηση. 

Ωστόσο, με βάση ανάλογες περιπτώσεις εγκρίσεως πιθανών πωλήσεων σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστραλία για 40 UH-60M κόστους 1,95 δισ. $, επιβεβαιώνεται ότι απαιτείται γενναία χρηματοδότηση, η οποία σήμερα δεν κρίνεται ρεαλιστική ως ενδεχόμενο.

Ενδιαφέροντα όμως είναι τα νέα που αφορούν την περίπτωση των ελικοπτέρων Chinook. 

Από πλευράς ΓΕΣ, απεστάλη την περασμένη άνοιξη Αίτημα Πληροφοριών (RFI) για την περίπτωση προμήθειας 10 CH-47F νέας κατασκευής και εκσυγχρονισμού 10 υφισταμένων CH-47D στην έκδοση F.

Στις 24 Ιουνίου, ελήφθησαν τα στοιχεία τιμών, που ως προς την προμήθεια ελικοπτέρων, αφορούν τις περιπτώσεις των εκδόσεων CH-47F Block I και Block II. Η τιμή μονάδος του CH-47F Block I ορίζεται σε 42,63 εκατ. $ ενώ του CH-47F Block II είναι 52,78 εκατ. $, δηλαδή υψηλότερη κατά 10 εκατ. $ περίπου. 

Οι διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων αφορούν κατά βάση αύξηση κατά 8% του μέγιστου μεικτού βάρους, από 50.000 σε 54.000 λίβρες και του ωφέλιμου φορτίου κατά 10%, από 20.000 σε 22.000 λίβρες. 

Καθώς όμως η έκδοση Block II δεν έχει τεθεί ακόμη σε παραγωγή, δίδεται στον Στρατό των ΗΠΑ η δυνατότητα να συμπεριλάβει και βελτιώσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες μετά από διαπιστώσεις στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση των ελικοπτέρων εκδόσεως Block I. 

Μεταξύ αυτών αναφέρεται ήδη η πρόθεση εγκαταστάσεως βελτιωμένων πτερυγίων στροφείων (Προηγμένα Πτερύγια Στροφείου Chinook – ACRB) που κρίθηκαν απαραίτητη παρέμβαση για την αντιμετώπιση θεμάτων κραδασμών και στηρίξεως που έχουν ανακύψει.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι οι Αμερικανοί ενημερώνουν σαφώς ότι το κόστος αναβαθμίσεως ενός ελικοπτέρου εκδόσεως CH-47D σε F, είναι μεγαλύτερο από αυτό της προμήθειας CH-47F Block II νέας κατασκευής! Συγκεκριμένα, προσδιορίζεται τιμή μονάδος 57,855 εκατ. $, δηλαδή περί τα 5 εκατ. $ μεγαλύτερη. 

Η Αμερικανοί πάντως επισημαίνουν προς το ΓΕΣ, ότι σε ένα τέτοιο εγχείρημα υφίστανται περιορισμοί ως προς τα κύρια συγκροτήματα, με αποτέλεσμα τεχνικές δυσκολίες μετατροπών και μη απόδοση των αναμενόμενων ως προς την μείωση του επιχειρησιακού κόστους αλλά και του κόστους τεχνικής υποστηρίξεως, που χαρακτηρίζουν ως πλεονεκτήματα την έκδοση F. 

Σε τελική ανάλυση, είναι σαφές ότι οι αναγκαίες επισκευές πολλών απαρτίων οδηγούν σε υπέρβαση του κόστους από αυτό του CH-47F νέας κατασκευής.

Τα ανωτέρω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή αναβαθμίσεως 10 CH-47D της Αεροπορίας Στρατού δεν είναι συμφέρουσα και επομένως προτιμότερη είναι η ανάθεση συμβάσεως 20 CH-47F, που στην περίπτωση του Block II σημαίνει κόστος άνω του 1 δισ. $.

Δεδομένου ότι ο τύπος είναι γνωστός στην Αεροπορία Στρατού, η διατήρησή του στο μέλλον είναι ρεαλιστική επιλογή και καθώς οι επιχειρησιακές δυνατότητες που προσφέρει κρίνονται μοναδικές, μία τέτοια προμήθεια τα επόμενα έτη είναι μάλλον μονόδρομος.

H Αεροπορία Στρατού θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως των 25 ελικοπτέρων του τύπου μέχρι και την αυγή της δεκαετίας του 2030, καθώς σε μερικά χρόνια η Boeing αναμένεται να παύσει να υποστηρίζει την έκδοση D. Ενδιαμέσως, για την αποκατάσταση υψηλού δείκτη επιχειρησιακής διαθεσιμότητας θα στηριχθεί στην αναβάθμιση των 9 αρχικών CH-47D (LR) με κινητήρες Τ55-GA-714A ισχύος 4.500 ίππων, που θα αντικαταστήσουν τους T55-L-712 ισχύος 3.750 ίππων. 

Για τον σκοπό αυτό, στις 16 Ιουνίου 2021 υπεγράφη η 4η τροποποίηση της LOA GR-B-XOP της 11ης Δεκεμβρίου 2014 (που αφορούσε την προμήθεια 10 μεταχειρισμένων CH-47D) για την αντικατάσταση των κινητήρων των CH-47D (LR) με 18 T55-GA-714Α κόστους 32,4 εκατ. $ (29,6 εκατ. €). 

Το 2023 αναμένεται η έναρξη παραλαβής των κινητήρων και των εργασιών εγκαταστάσεως στα ελικόπτερα, με αποτέλεσμα σταδιακώς όλη η δύναμη να φέρει την ίδια έκδοση κινητήρα.

Καθώς όλα τα “μηνύματα” που έρχονται από τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι φθηνές λύσεις δεν υπάρχουν, στην κατηγορία των ελικοπτέρων μεταφορών είναι προφανές ότι άμεσες ενέργειες μπορούν να γίνουν στα Chinook και τα NH90. 

Εξάλλου, οι ενέργειες αυτές έχουν πλέον και επιτακτικό χαρακτήρα. Έτσι, παραλλήλως με την αντικατάσταση κινητήρων στα 9 Chinook και την υπογραφή FOS ύψους 100 εκατ. € για τον τύπο (εγκεκριμένο υποπρόγραμμα από την Βουλή στις 28 Ιουλίου 2021) πρέπει να επιλυθεί και το ζήτημα της αποκαταστάσεως υψηλού δείκτου επιχειρησιακής διαθεσιμότητος των NH90, τα οποία σύντομα θα γίνουν 15. 

Και το πρώτο βήμα είναι η υπογραφή της σχετικής FOS ύψους 50 εκατ. € που ακόμη εκκρεμεί.


epirusblog.gr
5 of 5
Η ενημέρωση των Αμερικανών για την προμήθεια CH-47F και αναβάθμιση CH-47D
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4504375527657102801
item