Οι Τούρκοι απειλούν και οι Έλληνες κομάντος δείχνουν τα «δόντια» τους – Μαζί με τους κορυφαίους Αμερικανούς

Η εντυπωσιακή άσκηση-επίδειξη με την οποία ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε η Κοινή Συνδυασμένη Εκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Combined Exchange Training – JCET) Ελλάδος και ΗΠΑ προέβλεπε σενάριο ανακατάληψης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον κόλπο των Μεγάρων.

Ήταν ουσιαστικά το επιστέγασμα της συνεκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος και κατέδειξε για μια ακόμη φορά με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι τα Στελέχη των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν τα τελευταία χρόνια κάνει άλματα και είναι πανέτοιμα να αναλάβουν με επιτυχία ακόμα και τις πιο δύσκολες αποστολές ανορθόδοξου πολέμου και όχι μόνο. 

Αμφίβιες καταδρομικές επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα με χρησιμοποίηση σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων τελευταίας τεχνολογίας στα πρότυπα των κορυφαίων Αμερικανικών και Συμμαχικών Μονάδων.


Ταυτόχρονα η συνεκπαίδευση των Ελλήνων SOF με τους επίλεκτους Αμερικανούς Special Forces επιβεβαίωσε ότι η συστηματική και τακτική συνεργασία των δύο πλευρών έχει ως αποτέλεσμα σε όλα τα σενάρια των κοινών ασκήσεων η εικόνα που δίνεται να είναι ότι πρόκειται για Μονάδες και Στελέχη που λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και σε απόλυτη ταύτιση και αρμονία.  

Και κάθε φορά ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον πήχη αφού προσθέτουν νέα συνδυασμένα σενάρια με συμμετοχή όλο και περισσότερων μέσων και προσωπικού.

Είτε πρόκειται για Στελέχη από όλες τις επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, είτε για εναέρια μέσα όπως ελικόπτερα, droneκαι μαχητικά αεροσκάφη, είτε για αμφίβια από τις παραδοσιακές φουσκωτές λέμβους έως τα πανίσχυρα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARKV του Αρχηγείου Στόλου.


Ειδικά πάνω στα καινούργια «βέλη» οι κομάντος από όλες τις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μαζί με τους Αμερικανούς SpecialForces, φέτος εξασκήθηκαν σε μια σειρά από σενάρια αμφίβιων επιχειρήσεων και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες των ΣΑΠ.΄


Την ώρα που οι γείτονες Τούρκοι καθημερινά απειλούν βάζοντας στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δείχνουν στην πράξη ότι στο αμφίβιο περιβάλλον του Αιγαίου είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε κάθε ενδεχόμενο και να επιφέρουν καίρια πλήγματα με καταδρομικές επιχειρήσεις.

Το διαθέσιμο για εκπαιδευτικές δραστηριότητες επιχειρήσεων ανορθόδοξου πολέμου που διαθέτει η Αττική αποτελεί δέλεαρ για τους Αμερικανούς οι οποίοι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος έστειλαν στην Ελλάδα επίλεκτους SpecialForcesμε σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση επιχειρήσεων. 

Για μία ακόμη φορά οι Αμερικανοί επιλέγουν να στείλουν στην Ελλάδα ομάδες Στελεχών SOFτην ώρα που έχουμε να τους δούμε χρόνια να συνεκπαιδεύονται με Τούρκους κομάντος είτε σε διμερής είτε σε πολυεθνικές ασκήσεις. 

Άλλωστε συνολικά τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν γυρίσει την πλάτη στην Τουρκία αφού οι κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι συνολικά ελάχιστες και μηδαμινές στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων-Ειδικών Επιχειρήσεων. 

Σε αντίθεση με την παρουσία τους στην Ελλάδα όπου η JCETήταν μια ακόμα απόδειξη της ψήφου εμπιστοσύνης στους Έλληνες SOF.


Παρά τον περιορισμένο χρόνο πάντως Αμερικανοί και Έλληνες κομάντος συνεκπαιδεύτηκαν με απόλυτη επιτυχία σε όλα σχεδόν τα σενάρια αμφίβιων επιχειρήσεων όπως

-Καταδύσεις με συσκευές κλειστού κυκλώματος.

– Επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον.

-Αμφίβιες Επιχειρήσεις πλησίον ακτής (Over The Beach – OTB).

Νηοψίες (Visit Board Search and Seizure – VBSS).

-Καταρρίχηση πάνω σε πλοίου με την χρήση FAST ROPE.

– Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή (Sniping – Combat

Marksmanship).

-Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης.

-Διεισδύσεις με τη μέθοδο HELOCASTING.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι Τούρκοι απειλούν και οι Έλληνες κομάντος δείχνουν τα «δόντια» τους – Μαζί με τους κορυφαίους Αμερικανούς
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4964275137751747765

Τα καλύτερα

item